SAD počeo isporučivati oružje kurdskim borcima u Siriji

Sjedinjene Države su počele isporučivati oružje kurdskim borcima koji se bore protiv Islamske države (IS) na sjeveru Sirije, objavio je Pentagon, ispunivši tako obećanje koje je razbjesnilo Tursku.

“Počeli smo isporučivati lako oružje i vozila kurdskim borcima Sirijskih demokratskih snaga (SDF), arapsko-kurdskom savezu koji se bori protiv džihadista IS-a”, rekao je glasnogovornik Pentagona Adrian Rankine-Galloway.

Do isporuke tog oružja došlo je uoči ofenzive koja se priprema na grad Raku, de facto glavni grad IS-a u Siriji. Pentagon drži da su SDF jedina snaga kadra zauzeti taj grad. Predsjednik Donald Trump je odlučio početkom svibnja naoružati kurdske milicije Jedinice zaštite kurdskog naroda.

Međutim, Turska tvrdi da su te jedinice povezane s Radničkom strankom Kurdistana (PKK), separatističkom organizacijom u Turskoj koju Ankara naziva terorističkom, kao i njezini zapadni saveznici. Sjedinjene Države su pokušale smiriti Tursku, saveznika u NATO-u, tvrdeći da će oružje biti kontrolirano dijeljeno kako ne bi stiglo do Turske.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je odbacio tvrdnje da su snage vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada koristile kemijsko oružje u napadu u kojem su u travnju u pokrajini Idlib ubijeni deseci ljudi. “Po našim informacijama nema dokaza da je Asad koristio kemijsko oružje. Uvjereni smo da to nije učinio”, rekao je Putin u razgovoru za francuski dnevni list Le Figaro.

Putin je tu izjavu dao nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron, čije su obavještajne optužile Asada za napad u Idlibu, rekao da je korištenje kemijskog oružja u Siriji za Pariz granica nakon koje će doći do odmazde.

Putin je rekao da je ponudio dogovoriti inspekcije mjesta napada ali da su to sve druge velike sile odbile. On je rekao da je cilj optužbi bio diskreditirati Aasda i staviti ga pod pritisak.To je bio način da se “međunarodnoj zajednici objasni zašto je bilo nužno nastaviti s mjerama pritiska na Asada, uključujući i vojnim”, rekao je Putin.

You may also like

0 comments