SAD planira vojne vježbe u Thom oceanu

Tri skupine bojnih brodova predvođene američkim nosačima zrakoplova sudjelovat će u vježbama u zapadnom dijelu Tihog oceana sljedećih dana demonstrirajući silu tijekom posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Aziji koji je iskoristio za upozorenja o nuklearnoj prijetnji koju predstavlja Sjeverna Koreja, objavili su američki dužnosnici.
U vježbama će sudjelovati nosači USS Nimitz, Ronald Reagan, Theodore Roosevelt i prateći brodovi što predstavlja prvi puta u zadnjih deset godina da tri udarne skupine istovremeno sudjeluju u vježbi u tom dijelu svijeta.

Armadi će se priključiti japanski razarač Inazuma, kazala su dva dužnosnika japanske vlade, nakon što su završili zasebnu zajedničku vježbu s Reaganom i dva indijska ratna broda u Japanskom moru.

Američki dužnosnici ranije su kazali kako se razmatra takva vježba te da je u tijeku njezino planiranje. Odluka o pokretanju vježbe nije objavljena.

Američki i japanski dužnosnici koji su razgovarali s Reutersom o toj vježbi to su učinili uz uvjet da ostanu anonimni. Nisu otkrili točni datum početka vježbe kao ni točnu lokaciju. Pentagon i zapovjedništvo američke mornarice za Tihi ocean odbili su komentirati buduće operacije.

Trump je u Japanu u ponedjeljak ponovio kako je “razdoblje strategije strpljenja” sa Sjevernom Korejom završeno. On je svojim izjavama da će ukoliko bude potrebno potpuno uništiti Sjevernu Koreju uznemirio neke saveznike.

Vježbe ovakvih razmjera služe tomu da podsjete da SAD može brzo mobilizirati moćne snage. Vojni stručnjak iz Singapura Tim Huxley kaže kako prisutnost tri nosača zrakoplova od kojih svaki nosi njih 70-ak šalje nepogrešivu poruku o vojnoj, političkoj i psihološkoj nadmoći.

Traži se još novca zbog prijetnje Sjeverne Koreje

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je Kongres u ponedjeljak da odobri dodatnih 4 milijarde američkih dolara vojnom proračunu zbog prijetnje Sjeverne Koreje, uoči svojega prvog posjeta Južnoj Koreji nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti u siječnju.

“Ovim sredstvima financirat će se dodatni napori za otkrivanje i obranu od sjevernokorejskih napada balističkim projektilima na SAD, njezine snage, saveznike ili partnere i za poraz (Sjeverne Koreje)”, napisao je Trump u pismu Kongresu.

On je ponovio zahtjev Kongresu da osigura 1,6 milijardi dolara da se izgradi zid na američkoj granici s Meksikom.

Trumpov plan o izgradnji zida bio je središnji dio njegove uspješne predsjedničke kampanje, no neki republikanci u Kongresu smatrali su ga upitnim, kao i većina demokrata.

Američki predsjednik svoj je zahtjev iznio za vrijeme svog prvog puta u Aziju gdje se ponovno susreće s regionalnim partnerima i drugim dužnosnicima koji su fokusirani na pitanje kako riješiti problem sjevernokorejskoga nuklearnog i balističkog programa.

Trump je prvotno tražio 9,9 milijardi u razdoblju do 30. rujna 2018., za obrambene projektile, što su neki zastupnici odbacili kao preniske zahtjeve.

Trumpovi zahtjevi za povećanjem obrambenog proračuna uključuju 700.000 dolara za popravak šteta na brodovlju američke mornarice nakon nedavnih pomorskih nesreća i 1,2 milijardu za povećanje snaga u Afganistanu i južnoazijsku strategiju njegove vlade.

Republikanski čelnici odbora za oružane snage Senata i Predstavničkog doma senator John MaCain i Mac Thornberry u zajedničkoj su izjavi rekli da pozdravljaju Trumpov zahtjev.

You may also like

0 comments