SAD-ove nuklearne bombe mogle bi izazvati napetosti s Rusijom

Glasine o planovima SAD-a da razmjeste na teritoriju Njemačke 20 moderniziranih nuklearnih bombi izazvale su oštru reakciju ruskih vlasti, koje su zaprijetile da će prebaciti u blizinu zapadne granice operativno-taktičke rakete i bombardere. Prema mišljenju stručnjaka, to bi moglo dovesti do rasta napetosti u Europi.

Kremlj je oštro reagirao na vijest o mogućem razmještanju 20 strateških nuklearnih bombi nove modifikacije B61-12 na njemačkoj zračnoj bazi Büchel. ”To je, na žalost, još jedan korak, jako ozbiljan korak prema povećanju napetosti na europskom kontinentu”, izjavio je 23. rujna glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. ”Naravno, to bi moglo dovesti do strateške neravnoteže u Europi i zbog toga je Rusija prisiljena donijeti odgovarajuće uzvratne mjere, mjere za obnovu ravnoteže”, dodao je.

Bundestag je još 2010. donio odluku da vlada inzistira na odvođenju američkog nuklearnog oružja iz Njemačke. Ipak, ono se i dalje čuva u bazi Büchel, a novi plan de facto pretpostavlja modernizaciju tog arsenala. U slučaju rata njemački lovci-bombarderi Tornado mogu nositi te bombe na zapovijed NATO-a. U ruskim medijima pojavile su se informacije da Moskva pravi uzvratne mjere na taj korak, odnosno da želi prebaciti raketne komplekse Iskander-M u Kalinjangradsku oblast. A predsjednik komiteta Vijeća Federacije RF za obranu i sigurnost Viktor Ozerov je čak izjavio da bi razmještanje novog nuklearnog oružja u Njemačkoj moglo potaknuti Rusiju da izađe iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa (RSMD), piše Tatjana Glaskova za RBTH.

Službeni predstavnik MVP RF Marija Zaharova izjavila je u intervjuu za ZDF da je Rusija uznemirena mogućnosti da države, koje nemaju vlastiti nuklearni arsenal, mogu primijeniti američko oružje. ”To je kršenje članaka 1 i 2 iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja”, naglasila je. SAD ne smatra da krši sporazum o neširenju. Ipak, Shelley Laver, zamjenica direktora press-službe Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnosti pri Ministarstvu energetike, izjavila je da prizvodnja bombi B61-12 neće započeti prije 2020. Prema riječima Igora Korotčenka, direktora Centra za analizu svjetske trgovine oružjem i člana Javnog vijeća pri Ministarstvu obrane RF, razmještanje moderniziranog američkog nuklearnog oružja, na pozadini napetih odnosa RF sa Zapadom, destabilizira situaciju u Europi te bi moglo dovesti do novog ”hladnog rata”. Podcrtao je da će baza Büchel, u slučaju rata, postati cilj za ruske rakete ili daleko zrakoplovstvo.

No ne smatraju svi ruski stručnjaci da je živčana reakcija Kremlja opravdana. Prema mišljenju predsjednika Akademije za geopolitičke probleme Konstantina Sivkova, američki planovi nisu nešto neočekivano. Program za modernizaciju taktičkog zrakoplovstva pet nenuklearnih država NATO-a prihvaćen je još prije dvije godine i završava 2018. ”Mi možemo jedino odgovoriti tako da opskrbimo Iskandere nuklearnim bojnim glavama; postavimo u dovoljnom broju rakete za avione dalekog strateškog zrakoplovstva; opskrbimo i moderniziramo naše avione Tu-22M3”, rekao je Sivkov za RIA Novosti.n Međutim, Viktor Litovkin, vojni analitičar TASS-a, smatra da se Rusija neće priključiti u tu utrku oružja zbog američkih planova o razmještanju novih bombi u njemačkoj bazi. Prema njegovim riječima, Moskva neće poduzeti ništa radikalno, kako ne bi ”još više oslabila ekonomiju”.

You may also like