Home Geopolitika SAD odobrio ulazak Crne Gore u NATO

SAD odobrio ulazak Crne Gore u NATO

by Energypress.net

Odbor za vanjsku politiku američkog Senata jednoglasno je usvojio Protokol o ulasku Crne Gore u NATO. Rezolucija sada odlazi na glasovanje pred puni saziv Senata gdje mora dobiti dvotrećinsku potporu da bi stupila na snagu.

Predsjedatelj Odbora za vanjsku politiku, senator Bob Corker, u priopćenju je istaknuo kako Sjedinjene Države pozdravljaju Crnu Goru kao najnoviju članicu NATO-a, te kako su pred Savezom mnogi izazovi i kako je važno da svaka država članica ispunjava obvezu izdvajanja dva posto BDP-a za obranu.

Republikanac Bob Corker jedan je od kandidata za državnog tajnika u kabinetu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je u kampanji često kritizirao NATO. Aktualna Bijela kuća nada se pak da će rezolucija biti ratificirana do kraja mandata predsjednika Baracka Obame.

Američki novoizabrani predsjednik Donald Trump izjavio je da su troškovi novog predsjedničkog zrakoplova Air Force One izvan kontrole, zatraživši od vlade poništenje ugovora s Boeingom. Trump, koji predsjedničku palicu preuzima 20. siječnja, prozivao je tijekom kampanje predsjednika Baracka Obamu zbog troškova korištenja predsjedničkog zrakoplova u kampanji Hillary Clinton.

Boeing gradi potpuno novi 747 Air Force One za buduće predsjednike, ali troškovi su izvan kontrole, više od četiri milijarde dolara. Poništite narudžbu, napisao je Trump na Twitteru. To sa zrakoplovom je izvan svake kontrole. Mislim da je to besmisleno. Mislim da Boeing pretjeruje. Želimo da Boeing puno zaradi, ali ne toliko puno, kazao je Trump novinarima u New Yorku. Ne zna se kako je Trump došao do brojke od četiri milijarde dolara. Prema službenim dokumentima troškovi u proračunu za program Air Force One za fiskalno razdoblje 2015.-2021. iznose 2,87 milijardi dolara.

Related Posts