SAD odbio ruski poziv na hitni sastanak o Siriji

SAD je u ponedjeljak odbio ruski poziv na hitni sastanak zbog kršenja trotjednog prekida neprijateljstava vatre u Siriji rekavši da se problemi zbog kojih Rusija traži sastanak već rješavaju na drugačiji način.

“Vidjeli smo medijska izvješća o navodnoj ruskoj zabrinutosti zbog kršenja primirja. Tkogod je to izjavio, mora biti krivo obaviješten, jer se o tome potanko razgovaralo, i dalje se razgovara, na konstruktivan način”, rekao američki dužnosnik za Reuters u Ženevi. Glavni stožer ruske vojske predložio je u ponedjeljak održavanje hitnog sastanka s američkim predstavnicima kako bi se dogovorio mehanizam kontrole prekida vatre u Siriji, poručivši da će od 22. ožujka djelovati jednostrano ako ne primi nikakav odgovor.

Visoki časnik u glavnom stožeru ruske vojske general Sergej Rudskoj kazao je da je “američka strana pokazala da nije spremna konkretno razgovarati” o dogovoru. “Daljnja odgađanja primjene dogovorenih pravila reagiranja na kršenje režima prekida vatre u Siriji neprihvatljiva su. Kao rezultat provokacijskih akcija i granatiranja, miroljubivi stanovnici dnevno pogibaju”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Centri za nadzor zaduženi pratiti provedbu prekida vatre uspostavljeni su u Washingtonu, Moskvi, Latakiji u Siriji, Amanu u Jordanu te u Ženevi u Švicarskoj. U slučaju nepoštivanja prekida vatre predviđen je sustav upozorenja u Sjedinjenim Državama i Rusiji te u drugim članicama međunarodne skupine za potporu Siriji. Rusija je predvidjela vlastiti centar za nadzor prekida vatre i taj centar djeluje unatoč tome što je ruska vojska djelomice povukla svoje zrakoplove 15. ožujka.

You may also like

0 comments