SAD odbacuje optužbe o energetskom profiterstvu

Iz američke administracije

Bijela kuća odbacila je njemačke optužbe da SAD profitira od drastično povećanih cijena ukapljenog prirodnog plina (LNG) koje isporučuje Europi.

Dužnosnik američke administracije je novinarima na telefonskoj konferenciji u ponedjeljak navečer rekao kako je ta optužba laž te da Washington Europi isporučuje LNG kako bi joj pomogao pripremiti se za zimu. Većina LNG-a iz SAD-a se isporučuje prema dugogodišnjim ugovorima sa stranim trgovinskim kompanijama, a među njima je i nekoliko europskih kompanija koje plin onda preprodaju europskim potrošačima, objasnio je.

Europske zemlje u potrazi su za energentima nakon što je Rusija prekinula isporuke kao odgovor na sankcije Zapada zbog invazije na Ukrajinu. LNG, pod visokim pritiskom duboko zamrznuti prirodni plin koji se transportira brodovima u tekućem obliku, jedna je od alternativa, a za sada većina europskih zemalja dobiva ukapljeni plin većinom iz SAD-a.

Idućeg tjedna doznat ćemo koliko je Europa spremna za rusku zimu
Ograničavanja cijena plina ozbiljna je prijetnja sigurnosti opskrbe u Europi
Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck nedavno je optužio zemlje izvoznice LNG-a da u jeku energetske krize povećavaju cijene ukapljenog prirodnog plina, na što je Bijela kuća poslala demant, donosi Bloomberg Adria.

You may also like