SAD obećao 90 milijuna dolara za razminiranje Laosa

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je u Laosu, kao prvi američki predsjednik koji je posjetio tu zemlju, obećao 90 milijuna dolara pomoći za uklanjanje neeksplodiranih bombi zaostalih iz Vijetnamskog rata.

Obama je pomoć Sjedinjenih Država uklanjanju eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata najavio za sastanka s predsjednikom Laosa Bounnhangom Vorachitom u Vientianeu gdje čelnici zemalja jugoistočne Azije odražvaju godišnji summit ASEAN-a. “Uvjeren sam da SAD ima moralnu obvezu pomoći Laosu u zacjeljivanju rana”, kazao je kasnije Obama pred više od tisuću ljudi u Nacionalnom kulturnom centru.

Posebno se osvrnuo na opasnost preostalih kazetnih bombi izbačenih iz američkih ratnih zrakoplova jer su američki zrakoplovi ispustili najmanje 270 milijuna kazetnih bombi na sela u Laosu u pokušaju da presjeku opskrbu za vojsku Sjevernog Vijetnama. “Tajni rat” učinio je Laos najbombardiranijom zemljom po osobi u povijesti”, rekao je Obama i ponovio riječi jednog stanovnika koji je reako da su “bombe padale kao kiša”.

Nekih 80 milijuna bomba nije detonirano i manje od 1 posto je očišćeno, navodi nevladina udruga Legacies of War sa sjedištem u SAD-u.

Od 70-ih godina prošlog stoljeća u Laosu je od neeksplodiranih bombi poginulo više od 20.000 ljudi. “Rane, izgubljena ruka ili noga, traju doživotno i zato sam ja, kao predsjednik, znakovito povećao novčanu pomoć za uklanjanje neeksplodiranih bombi”, dodao je Obama.

U posljednjih 20 godina SAD je uložio preko 100 milijuna dolara za uklanjanje neeksplodiranih bombi u Laosu. Vorachit je pozdravio odluku američke vlade za projekt koji će se sljedeće tri godine.

U priopćenju, dvojica državnika istaknula su da je “sveobuhvatna suradnja u sučeljavanju s posljedicama rata dvjema državama omogućila da razviju odnose okrenute budućnosti”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *