SAD ne razmatra priznanje izraelskog suvereniteta na Golanu

Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa ne razmišlja o mogućem priznavanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni, rekao je u srijedu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.
Izrael je osvojio veći dio Golana u sukobu sa Sirijom 1967. i anektirao to područje u potezu koji nije dobio međunarodnu podršku. Visoki izraelski dužnosnik u svibnju je kazao kako će se američko priznanje dogoditi u narednih nekoliko mjeseci.

“Čuo sam tu ideju no o njoj se ne raspravlja, nema odluke u američkoj vladi”, istaknuo je Bolton tijekom posjeta Izraelu. “Očito je da shvaćamo izraelsku tvrdnju da je anektirala Golansku visoravan – razumijemo njihov stav – no zasad nema promjene u američkom stajalištu”.

Palestinci za buduću državu traže druge teritorije koje je Izrael okupirao iste godine – Zapadnu obalu, Pojas Gaze i Istočni Jeruzalem. Pregovori o tom pitanju kojima je posredovao SAD stali su 2014. godine.

Trumpova vlada je pokušala ponovno potaknuti diplomatske pregovore, no odbio ih je predsjednik Palestine Mahmud Abas nakon što je Washington prošlog prosinca priznao Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu.

SAD je signalizirao i da bi mogao prihvatiti i izraelsko naseljavanje Zapadne obale jer su iz referiranja na to područje u svojim dokumentima izbacili pridjev “okupirana”. Većina svjetskih sila ta naselja smatraju ilegalnima.

Odgovarajući na pitanje o tome vidi li Trumpova vlada uspostavljanje palestinske države kao put naprijed, Bolton je zvučao oprezno. “Mislim da je američki stav već dugo to da će se na kraju oko toga trebati složiti Izraelci i Palestinci”.

“Nitko neće nametnuti mir na taj način”, dodao je Bolton i zaključio kako će nastavak pregovora ovisiti o Abasu.

You may also like