Home Geopolitika SAD nastavlja s pritiscima na Sjevernu Koreju

SAD nastavlja s pritiscima na Sjevernu Koreju

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Sjedinjene Države su se u utorak u Vancouveru zauzele za nastavak “što je moguće većeg” pritiska na Sjevernu Koreju zbog njezina nuklearnog programa, pozivajući saveznike na jačanje pomorske kontrole unatoč nedavnim znacima popuštanja napetosti između Sjeverne Koreje i njezina južnog susjeda.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Susret dvadesetak zemalja koje su u Korejskom ratu (1950.-53.) pomagale Južnoj Koreji, kojim su supredsjedali američki državni tajnik Rex Tillerson i njegova kanadska kolegica Chrystia Freeland, oštro su kritizirale Kina i Rusija koje nisu sudjelovale na sastanku u tom gradu na zapadu Kanade.

Na sastanku, planiranom još davnih dana, prije neočekivane odluke Pjongjanga da sudjeluje na Zimskim olimpijskim igrama u veljači u Južnoj Koreji, nije bilo velikih vijesti, ali je iskorišten da se ponovo mobilizira američka saveznička fronta.[/vc_column][/vc_row] Te su zemlje, među njima Japan i Južna Koreja koji su se jasno razlikovali po tonu istupa, pružile potporu “strožim pomorskim sankcijama kako bi se spriječio prekrcaj s broda na brod”, što je bila, smatraju, sjevernokorejska taktika radi zaobilaženja kontrole i nabave prehrambenih proizvoda pod embargom, rekao je Rex Tillerson nakon sastanka. Ipak je rekao da ne želi “miješati to s legitimnom pomorskim djelatnosti”.
No nisu donijele nikakvu novu konkretnu mjeru.

“Ne pristajemo da Sjeverna Koreja bude nuklearna prijetnja svijetu”, upozorila je Chrystia Freeland. “Svima nam je zajednička ista politika i isti cilj: potpuno nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka koje će se moći provjeriti i koje će biti nepovratno”, dodao je američki državni tajnik obećavši da će režim Kim Jong-una snositi “nove posljedice za svaki novi napad”.

Usto je zatražio od Moskve i Pekinga da strogo primjenjuju UN-ove sankcije.

Rusija i Kina, stalne članice UN-ova Vijeća sigurnosti sklone što bržem nastavku dijaloga između dviju Koreja, usprotivile su se održavanju sastanka u Vancouveru poručivši preko glasnogovornika kineske diplomacije Lu Kanga da “nije ni legitiman ni reprezentativan”. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kritizirao “Amerikance i njihove saveznike” koji žele “nametnuti svoja stajališta koristeći se isključivo diktatom i ucjenom”.

Pridruživši se američkom pozivu na nastavak pritiska, japanski ministar vanjskih poslova Taro Kono upozorio je pak da i dalje valja biti na oprezu. Ne imenujući izravno Seul, osumnjičio je režim Kim Jong-una da želi “unijeti podjelu između ‘strogih’ zemalja i onih koje to nisu”.

“Neki kažu da Sjevernu Koreju treba nagraditi za njezino sudjelovanje u međukorejskom dijalogu ukidanjem sankcija ili pružanjem neke pomoći”, rekao je. “To bi doista bilo naivno (…) Sjeverna Koreja želi samo dobiti na vremenu kako bi nastavila svoj nuklearni i balistički program”, upozorio je. (Agencije)

Related Posts