SAD nastavlja raditi na klimatskim promjenama

Napori da se zaustavi štetno globalno zatopljenje nastavit će se bez obzira tko je na čelu američke administracije, izjavio je u ponedjeljak posebni američki izaslanik za pitanje klime.

“Šefovi država mogu se mijenjati i mijenjat će se, ali ja sam uvjeren da možemo i da ćemo nastaviti raditi na trajnim međunarodnim naporima kako bismo se mogli oduprijeti klimatskim promjenama”, kazao je Jonathan Pershing na margini UN-ove konferencije o klimi u Maroku.

Prije nego je pobijedio na američkim predsjedničkim izborima, Donald Trump je klimatske promjene nazvao “obmanom” i zaprijetio da će “opozvati” Pariški sporazum o klimi postignut prošlog prosinca u francuskoj prijestolnici.

Pershing je dodao da ne zna mnogo o novoj administraciji te da, “što se tiče stajališta prema međunarodnoj politici o klimi, ne može govoriti u ime tima novoizabranog predsjednika”, ali da “ono što zna jest činjenica da su strane istinski zainteresirane da taj rad poluči rezultate”.

Obamina administracija je uz Kinu bila veliki zagovornik provedbe Pariškog sporazuma. Kineski izaslanik na konferenciji Xie Zhenhua je kazao da je rješavanje problema klimatskih promjena “zajednička odgovornost”.

Saveznici koje s Amerikom vežu sporazumi o zajedničkoj obrani mogu nastaviti računati na Sjedinjene Države tijekom predsjedanja Donalda Trumpa, ustvrdila je u ponedjeljak savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame, Susan Rice.

U razgovoru za agenciju France presse, Rice je branila i sporazum o slobodnoj transpacifičkoj trgovini TPP i hvalila veze Amerike i Kine. “Teret predsjedničke funkcije, teret svjetskog vodstva Amerike i odgovornosti koje iz toga proizlaze, povijest koju dijelimo i naši interesi jamče da naši saveznici i partneri mogu računati da će Amerika ispunjavati svoje obveze”, rekla je Obamina savjetnica.

Izabrani predsjednik Trump rekao je da se protivi sporazumu TPP koji su potpisale Sjedinjene Države i zemlje Azije i Pacifika. Taj sporazum, za koji se godinama zalagala demokratska administracija, nije ratificirao Kongres u kojem republikanci imaju većinu. “TPP je na ovom stupnju izazov”, priznala je Susan Rice, “ali trgovina se neće zaustaviti, nastavit će se i mi ćemo sudjelovati, ali nećemo biti toliko u mogućnosti da je oblikujemo prema našim vrijednostima i interesima”.

Rice je pohvalila i odnose izgrađene između Washingtona i Pekinga tijekom dvaju mandata Baracka Obame (2009.-2017.) Trump je više puta tijekom kampanje prijetio trgovinskim ratom s Kinom koju naziva “neprijateljem” Amerike.

You may also like