SAD napada ISIS iz Turske, šalje i pilote

Sjedinjene Države u srijedu su započele prve zračne udare na ciljeve Islamske države zrakoplovima s ljudskom posadom iz zračne baze Incirlik u Turskoj, objavila je američka vojska. Američka koalicija ranije ovog mjeseca započela je zračne misije bespilotnim letjelicama protiv militanata, objavilo je združeno zapovjedništvo u priopćenju.

Turski borbeni zrakoplovi nisu bili uključeni u američke zračne udare u srijedu, kazali su izvori u turskim snagama sigurnosti. Turska je prošloga mjeseca pristala otvoriti svoje strateški važne vojne baze za američku koaliciju što predstavlja veliki politički zaokret nakon godina oklijevanja da zauzme ulogu prve crte bojišta protiv islamskih militanata koji vrše pritisak na granicu te zemlje. No Ankara oklijeva preuzeti vodeću ulogu u borbi protiv islamista koji kontroliraju dijelove susjedne Sirije i Iraka. U srpnju Turska je prvi puta započela zračne udare protiv militanata u Siriji.

Sjedinjene Države su se u srijedu prvi put koristile turskom zračnom bazom kako bi poslale bombardere na položaje džihadističke skupine Islamske države (IS) u Siriji dok turski predsjednik Erdogan opetuje svoju “odlučnost” u “ratu protiv terorizma” koji vodi protiv kurdskih pobunjenika i IS-a. “Danas su Sjedinjene Države počele akcije s pilotima na IS iz zračne baze Incirlika u Turskoj. Izvedeni su zračni udari”, rekla je zapovjednica Elissa Smith, glasnogovornica Pentagona.

Smith je kazala da su ti udari mogući pošto je Ankara u srpnju odobrila Amerikancima korištenje baze na jugu zemlje kako bi vodili ofenzivu protiv IS-a u Siriji. Koalicija koju predvode Amerikanci dosad se koristila turskom bazom Incirlikom kako bi u slala u Siriju bespilotne letjelice a njezini su borbeni zrakoplovi polijetali s nosača zrakoplova i iz vojnih baza u regiji. Turska, članica NATO-a, sve donedavno nije htjela sudjelovati u operacijama koalicije protiv IS-a iz straha da ne pridonese jačanju sirijskih Kurda koji se na terenu bore s džihadistima blizu njezine granice. No napad u Surucu 20. srpnja u kojemu su poginule 32 osobe a pripisuje se IS-u, promijenio je okolnosti i prisilio Ankaru na strateški zaokret.

You may also like