SAD namjerava posvađati Rusiju i Iran

Tijekom pregovora o Siriji diplomati država saveznika SAD-a pokušavaju utjecati na odnose Rusije i Irana i dobiti podršku Moskve povodom ograničenja roka vladavine sirijskog predsjednika Bašara Asada, piše Wall Street Journal, pozivajući se na visoke diplomatske izvore koji sudjeluju u pregovorima o Siriji, prenosi Vzgljad.

Iran zbog jake podrške sirijskom režimu djeluje kao kočnica za napore da se povede ujedinjena borba protiv ID, piše list. „Ako se Rusija bude držala Irana i Asada, propast će sve nade da se postigne međunarodni konsenzus”, piše WSJ. „Sunitski arapski lideri su upozorili Rusiju da se s vojnom intervencijom u Siriji ujedinila sa šijitskim Iranom, Alavitima Asada i kršćanima protiv sunitske većine u regiji“, piše američki list.

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je zatražila agresivniji pristup predsjednika Baracka Obame u borbi protiv takozvane Islamske države koji bi snažnije zračne napade kombinirao s kopnenim snagama. U govoru u New Yorku potencijalna kandidatkinja demokrata za predsjedničke izbore iznijela je dosad najcjelovitiju strategiju borbe protiv terorističke skupine IS odgovorne za prošlotjedne napade u Parizu sa 129 žrtava.

Vrijeme je za “novu fazu” u borbi protiv IS-a, a to je učinkovitija međunarodna zračna kampanja koja će morati kombinirati kopnene snage koje bi vratile zauzete teritorije, rekla je Clinton. Za to će trebati angažirati više arabofonih stručnjaka za tu regiju i tehničkih sredstava.  “Naš cilj nije odvratiti ili zaustaviti ISIS, već poraziti i uništiti ISIS”, rekla je Clinton koristeći se jednom od kratica za Islamsku državu. Te bi riječi mogle biti izravna kritika predsjednika Obame koji je nekoliko dana prije napada u Parizu rekao da je Islamska država zaustavljena.

Za poraz IS-a trebat će više kopnenih snaga, rekla je Clinton koja nije naznačila misli li pritom na američke vojnike, no jasno je poručila da računa na lokalne snage.  Irak mora shvatiti da ćemo naoružati sunitska plemena i Kurde, rekla je Clinton.  Ocijenila je da Sjedinjene Države trebaju organizirati donatorsku konferenciju za pomoć državama poput Jordana koje su primile brojne izbjeglice iz Sirije.  Društvene mreže mogu pomoći zaustaviti terorizam “brzim zatvaranjem računa” terorističkih mreža, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda oštrijim sankcijama.  Za političko rješenje rata u Siriji potreban je odlazak predsjednika Bašara al-Asada s vlasti, smatra Clinton.

You may also like