SAD mora uložiti više napora u smanjenje društvenih razlika

MMF poručio
Sjedinjene Države unatoč povijesno niskoj nezaposlenosti i stabilnom gospodarskom rastu znatno slabije stoje u drugim područjima, ustvrdili su u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), upozoravajući na mršavi rast dohotka kućanstava, velik broj siromašnih i probleme u obrazovnom sustavu.

U godišnjem pregledu stanja u američkom gospodarstvu MMF ističe brojne pozitivne strane, ističući da će najveće svjetsko gospodarstvo idući mjesec vjerojatno zabilježiti najduže razdoblje ekspanzije otkad se vode takve statistike. Nezaposlenost je na povijesno niskim razinama, plaće rastu i očekuje se da će BDP ove godine porasti 2,6 posto, navode u MMF-u. Upozoravaju ipak da unatoč pozitivnim rezultatima na makrogospodarskom planu koristi od snažnih gospodarskih pokazatelja još nisu široko raspodijeljene.

Prosječno američko kućanstvo, primjerice, ima svega 2,2 posto veći dohodak u usporedbi s krajem 1990-ih, ističe MMF, uspoređujući taj podatak s 23-postotnim rastom američkog BDP-a u istom razdoblju. Štoviše, stopa siromaštva ostaje blizu razina na kojima je bila netom pred početak zadnje financijske krize – siromašno je trenutno gotovo 45 milijuna Amerikanaca, ili oko 13 posto stanovništva, pokazalo je izvješće, objavljeno u četvrtak.

Iz MMF-a poručuju i da visoki javni dug SAD-a, koji doseže oko 78 posto BDP-a, nije održiv. Upozoravaju i da je očekivani životni vijek u SAD-u znatno kraći nego u drugim zemljama iz skupine sedam vodećih svjetskih gospodarstava G7, ponajprije zbog prekomjerne konzumacije droga i samoubojstava. Osvrnuli su se i na obrazovni sustav, ističući kako su unatoč velikim izdvajanjima za obrazovanje rezultati i dalje razočaravajući. Iz MMF-a predlažu više mogućih rješenja za navedene probleme, uključujući uvođenje plaćenog roditeljskog dopusta, te povećanje minimalne plaće i socijalne pomoći.

You may also like

0 comments