SAD mora preuzeti odgovornost, terorizam i zatopljenje povezani

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da SAD, kao drugi najveći svjetski emiter stakleničkih plinova, prihvaća odgovornost za stvaranje problema globalnog zagrijavanja, te će se angažirati na globalnom dogovoru o zaustavljanju klimatskih promjena.

Pred oko 150 svjetskih lidera okupljenih na dvotjednom UN-ovu summitu u Parizu, Obama je također kazao da je organizacija skupa u tome gradu odgovor džihadistima IS-a koji su 13. studenoga usred grada pobili 130 ljudi. “Kao čelnik najsnažnije svjetske ekonomije i drugog najvećeg emitera stakleničkih plinova….. SAD priznaje da ima ulogu u stvaranju ovog problema te prihvaća odgovornost, no kani nešto poduzeti po tom pitanju”, kazao je Obama. Najveći svjetski zagađivač je Kina. Obama je govorio o potencijalnim posljedicama globalnog zatopljenja o kojima se ne vodi računa. “Potopljene zemlje, napušteni gradovi, neplodna polja…. Političke razmirice koje potiču nove sukobe i nove rijeke očajnih ljudi koji traže utočišta u stranim zemljama”, kazao je Obama, dodavši da bi sve veća prijetnja klimatskih promjena mogla definirati obrise ovog stoljeća dramatičnije nego ikad dosad. Podsjetio je i da je od 2000. evidentirano 14 od 15 najtoplijih godina otkad postoje mjerenja, a 2015. mogla bi biti najtoplija od njih.

Ekonomsku štetu može prouzročiti neaktivnost kada je riječ o ovom pitanju, ali i angažman na ograničenju emisije stakleničkih plinova dokazano vodi prema ekonomskom rastu, kazao je. Dokazali smo da snažan ekonomski rast i siguran okoliš ne moraju nužno smetati jedano drugom, već idu jedno uz drugo, rekao je američki predsjednik. Obama je pohvalio Francusku zbog organiziranja konferencije unatoč nedavnim napadima. “Ima li boljeg načina da se suprotstavimo onima koji žele uništiti naš svijet od ulaganja napora u to da ga zajednički spasimo?”, retorički se zapitao Obama.

Borba protiv terorizma i globalno zatopljenje usko su povezani, izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande na otvaranju međunarodne konferencije o klimi, COP21, u Le Bourgetu sjeverno od Pariza, koja se održava dva tjedna nakon smrtonosnih terorističkih napada u francuskoj prijestolnici. “Ne mogu odvojiti borbu protiv terorizma od borbe protiv globalnog zatopljenja”, kazao je on na otvaranju COP21. “To su dva velika globalna izazova s kojima se moramo suočiti jer moramo ostaviti našoj djeci više od svijeta oslobođenog od terora, mi im također dugujemo planet zaštićen od katastrofa”, istaknuo je.

Hollande je ponovio da sporazum treba biti sveobuhvatan i obvezujući te mora sadržavati uvjet da se porast temperature održi ispod 2 stupnja Celzija. Odgovor na klimatski izazov mora biti solidaran, iako treba uzeti u obzir radi li se o bogatim ili siromašnim zemljama, rekao je. “Razvijene zemlje moraju preuzeti povijesnu odgovornost, one su godinama emitirale najviše stakleničkih plinova; brzorastuće ekonomije moraju ubrzati svoju energetsku tranziciju; zemljama u razvoju mora se pomoći u njihovoj prilagodibi klimatskim posljedicama”, naglasio je Hollande.
Ovdje, u Parizu, odlučuje se o “samoj budućnosti planete”, rekao je govoreći o “povijesnom danu” jer nikad nijedna konferencija, naglasio je, nije okupila toliko državnika iz tako velikog broja zemalja.

Oko 150 šefova država i vlada, koji su se okupili na konferenciji, odalo je minutom šutnje počast žrtvama nedavnih napada u više zemalja, među kojima i u Francuskoj. U napadima u Parizu 13. studenoga ubijeno je 130 ljudi, a ozlijeđeno 350. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je svjetske čelnike na početku dvotjedne konferencije da ubrzaju akciju kako bi se izbjegao opasni porast temeperature. On je rekao da su obećanja više od 180 zemalja o smanjenju emisije stakleničkih plinova jako dobar početak, ali da to nije dovoljno za obuzdavanje globalnog zatopljenja na ispod 2 stupnja Celzija, što je limit za koji stručnjaci kažu da može spriječiti najgore posljedice. “Pariz mora biti odlučujuća prekretnica”, kazao je. “Moramo ići puno brže, puno dalje ako želimo ograničiti rast globalne temperature na ispod 2 stupnja Celzija”, istaknuo je.

Američki predsjednik Barack Obama i njegov kineski kolega Xi Jinping koji su se sastali na marginama klimatske konferencije, obećali su da će zajedno raditi na klimatskom sporazumu.  “Kao dva najveća gospodarstva na svijetu i dvije države s najvećim emisijama ugljika, odlučni smo u tome da je naša odgovornost poduzeti akciju”, rekao je Obama. “Naše vodstvo po tom pitanju je apsolutno bitno”, istaknuo je.

Kina je najveći zagađivač, odgovorna za jednu četvrtinu sveukupne emisije CO2, no obećala je snažni angažman u borbi protiv globalnog zatopljenja. Istovremeno najveći potrošač ugljena, ali i prvi ulagač u obnovljive izvore energije, Kina planira do 2030. za 60 do 65 posto smanjiti svoju ovisnost o ugljenu kao energentu. SAD je drugi najveći zagađivač i planira do 2025. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 26 do 28 posto. EU je početkom ožujka ponudio plan smanjenja stakleničkih plinova u odnosu na 1990. za najmanje 40 posto do 2030.Globalni čelnici će na skupu u Parizu pokušati dogovoriti smanjenje emisije štetnih plinova kao glavnih krivaca za učinak staklenika i posljedično tome zagrijavanja planeta s katastrofalnim posljedicama poput otapanja ledenjaka, porasta razine mora, poplava, suša, ugrožavanja sigurnosti hrane i dostupnosti vode  Nakon desetljeća teških pregovora koji su neslavno propali na summitu u Kopenhagenu 2009., sada su stajališta bliža, ali je sklapanje povijesnog sporazuma daleko od sigurnog.