SAD još nije potvrdio sastanak Lavrov Kerry u Ženevi

 Rusija je najavila susret svog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njegova američkog kolege Johna Kerryja u četvrtak u Ženevi kako bi se dogovorili u vezi sa Sirijom, ali Sjedinjene Države nisu potvrdile tu informaciju.

Vijest o novim pregovorima Lavrova i Kerryja, predviđenim u četvrtak i u petak u Ženevi, u Švicarskoj, objavila je u srijedu ruska diplomacija, ali ju State Department nije htio potvrditi.

Sergej Lavrov i John Kerry su u telefonskom razgovoru u srijedu razgovarali o “pojedinostima dogovora o rusko-američkoj suradnji u borbi s terorističkim skupinama u Siriji, o povećanju humanitarne pomoći i pokretanju političkog procesa”, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Istog dana u Londonu sirijska oporba je, u želji da se čuje i njen glas, iznijela svoj plan političke tranzicije. Trenutačno je u teškoj situaciji na terenu, napose u Alepu, na sjeveru Sirije, gdje su režimske snage uz pomoć ruskog zrakoplovstva potpuno okružile pobunjeničke četvrti.

Taj plan koji se sastoji od tri etape, preuzima dijelove mirovnih smjernica koje su velesile donijele u studenom 2015. u Beču, ali ne rješava pitanje sudbine predsjednika Asada. “Zamisao je da se, kada jednom postignemo prekid neprijateljstva, otvori prostor za nastavak političkih pregovora”, rekao je za AFP Anas al Abde, predsjednik koalicije sirijske političke oporbe u egzilu.

Plan političke tranzicije iznio je Visoki pregovarački odbor (HCN) koji okuplja glavne predstavnike sirijske oporbe i pobunjenika prije susreta s dijelom zemalja prijatelja Sirije.

Dogovor Moskve i Washingtona o prekidu sukoba koji bi se u četvrtak ili u petak mogao postići na pregovorima u Ženevi, prvotno se bio očekivao na summitu G20 koji se u ponedjeljak završio u Kini.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson zatražio je u dnevniku “The Timesu” odlazak sirijskog predsjednika, rekavši da se mogao izbjeći kaos koji je uslijedio nakon rušenja iračkog predsjednika Sadama Huseina 2003.

You may also like

0 comments