SAD izveo zračni udar na jemenski kamp Al Kaide

Američka vojska izvela je zračni udar u planinama Jemena na kamp za obuku koji vodi al Kaida na Arapskom poluotoku, ubivši pritom desetke njezinih boraca, objavio je u utorak Pentagon.

“Ovaj udar je udarac al Kaidi na Arapskom poluotoku kao bazi za napade koji su prijetnja američkim građanima i on pokazuje našu opredijeljenost da pobijedimo al Kaidu i ugrozimo joj osjećaj sigurnosti”, kazao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Al Kaida je aktivna u Jemenu, u kojem je u rujnu 2014. došlo do prevrata, kada su Iranom podupirani Hutiji preuzeli prijestolnicu Sanu i počeli napredovati u ostatku zemlje. Zapadni analitičari smatraju ovaj ogranak al Kaide najopasnijim. On je jačao zajedno s kaosom jemenskog građanskog rata između milicije Hutija i snaga lojalnih predsjedniku Abd-Rabuu Mansuru Hadiju, kojeg podupire Saudijska Arabija.

Saudijska Arabija i njezini saveznici poduzeli su u ožujku 2015. zračnu kampanju protiv pobunjenika koji kontroliraju velike djelove ove siromašne zemlje.

Saudijska Arabija ştrahuje da će pobunjenici dati njenom regionalnom rivalu Iranu uporište na Arapskom poluotoku. Više od 102 civila ubijena su prošloga tjedna u zračnim udarima koje predvodi Saudijska Arabija, izvedenim na tržnicu u provinciji Hadžahu, sjeverozapadno od Sane. Prošlog je mjeseca ubijeno 25 civila u sličnim takvim napadima na tržnicu na sjeveru zemlje.

Dužnosnici UN-a pozvali su Saudijsku Arabiju da zaustavi zračnu kampanju navodeći da je ona odgovorna za najveći dio civilnih žrtava u sukobu.

You may also like