Home Energetika SAD interventno manje proizvodi, nafta poskočila, ali se zaustavila na 53 dolara zbog Kine

SAD interventno manje proizvodi, nafta poskočila, ali se zaustavila na 53 dolara zbog Kine

by admin

Uzlet cijena nafte na međunarodnim tržištima zbog snižene procjene proizvodnje u SAD-u zakočili su u utorak novi zabrinjavajući podaci iz Kine, zadržavši ih iznad razine od 53 dolara za barel.

Na londonskom se tržištu barelom nakon podneva trgovalo po 53,10 dolara nakon što je jučerašnje elektronsko trgovanje – budući da su tržišta bila zatvorena zbog praznika – zaključio u plusu od osam posto. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 75 centi nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 48,45 dolara. Jučerašnji dan zaključila je trgovanje u plusu od 8,8 posto. Jučerašnji oštar skok cijena nafte potaknuli su revidirani podaci američke vlade, koji su pokazali da se u prvoj polovini godine u SAD-u proizvodilo manje nafte no što je prethodno prognozirano. Proizvodnja je u travnju dosegnula vrhunac od 9,6 milijuna barela dnevono da bi se u svibnju i lipnju smanjila za po više od 300 tisuća barela dnevno.

Unatoč tome, globalno je tržište i dalje zasićeno a i novi su podaci iz Kine potvrdili posustajanje gospodarskih aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu. Tako je službeni kineski indeks menadžera nabave (PMI) pao u kolovozu na 49,7 bodova, signalizirajući pad aktiovnosti. U srpnju su aktivnosti stagnirale, prema vrijednosti indeksa od 50,0 bodova. Podaci su pritisnuli cijene nafte nakon velikih skokova u prethodna tri dana kojima je njihova razina podignuta za čak 27,5 posto, najviše u trodnevnom razdoblju od 1990. godine. “Zabrinutost za rast vezana za Kinu i očekivanja o povećanoj iranskoj proizvodnji u 2016. privremeno su spustili cijene nafte niže no što smo očekivali”, konstatiraju u bilješci analitičari Merrill Lyncha.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 47,01 dolar, što znači da je porasla 1,82 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts