SAD ima prijedlog kako zakočiti rast cijena nafte

Joe Biden u pozivu velikim kupcima

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pozvala je velike kupce nafte poput Indije i Japana na prodaju nafte iz strateških rezervi kako bi se zakočio rast cijena, a prvi je puta apel upućen i Kini, izjavili su upućeni izvori. Svjetsko gospodarstvo oporavlja se od pandemije covida 19 i Washington je frustriran što vodeći proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici poput Rusije odbijaju zahtjeve SAD-a da se poveća opskrba naftom.

SAD je suočen s rastom cijena benzina i drugih troškova, pa je američki predsjednik pod pritiskom, posebno uoči izbora za Kongres u 2022. godini. Reutersova anketa, provedena u listopadu, pokazala je da 67 posto odraslih Amerikanaca inflaciju jako velikim problemom.

OPEC+ planira pak tek skromno povećati opskrbu u prosincu, za samo 400 tisuća barela dnevno, uz obrazloženje da su izgledi za potražnju neizvjesni zbog opetovanog širenja zaraze covidom 19.

U takvim je okolnostima Bidenova administracija zatražila od velikih kupaca nafte kao što su Indija i Japan, ali prvi puta i od Kine, da razmotre prodaju nafte iz strateških zaliha, reklo je sredinom tjedna nekoliko upućenih izvora.

Članovi Bidenovog tima za nacionalnu sigurnost razgovarali su o potrebi da se podmiri potražnja za gorivom, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. “O tome se kontinuirano razgovara, i to s nizom partnera”, rekla je Psaki.

U razgovore su, između ostalog, uključeni su Indija, Japan i Južna Koreja, izjavilo je za Reuters nekoliko upućenih izvora.

SAD trenutno ima najveće rezerve nafte u svijetu, nešto više od 600 milijuna barela, a prodavao ih je u koordinaciji sa saveznicima već 2011. godine, u vrijeme rata u Libiji. Koordinator je bila Međunarodna agencija za energiju (IEA), čije su članice SAD, Japan i brojne europske zemlje.

IEA je na svojoj internetskoj stranici objavila da svrha strateških rezervi nije intervencija u cijene.

SAD je kontaktirao Japan i Južnu Koreju koji su poručili da ne prodaju naftu iz rezervi samo da bi intervenirali u cijene, navodi Reuters.

Washington nije pozvao EU da sudjeluje u koordiniranoj prodaji, tvrdi izvor upućen u raspravu, budući da su glavni problem Europe trenutno visoke cijene plina.

Nekoliko velikih potrošača pridružilo se SAD-u u pozivima OPEC-u da poveća opskrbu. Indija već mjesecima izražava nezadovoljstvo i oštro je smanjila kupnju nafte od Saudijske Arabije ovog proljeća zbog viših cijena, podsjeća Reuters.

Nafte ima, izjavio je u srijedu na konferenciji u Dubaiju indijski ministar za naftu Hardeep Singh Puri, dostupno je nekih pet milijuna barela nafte dnevno koje nisu ponuđene na prodaju iz raznih razloga, istaknuo je.

Kina je već u rujnu organizirala prodaju nafte iz strateških rezervi, a državna uprava za strateške rezerve objavila je u četvrtak da radi na prodaji, ali nije željela komentirati poziv SAD-a, rekavši tek da će pojedinosti o prodaji objaviti na svojoj internetskoj stranici. OPEC+ ponovo će razmotriti proizvodnu politiku 2. prosinca.

You may also like

0 comments