SAD i Turska zatvaraju sjevernu sirijsku granicu

Američki državni tajnik John Kerry u utorak je rekao da njegova zemlja s Turskom započinje operaciju oko dovršenja zatvaranja sjeverne sirijske granice, područja koje džihadisti takozvane Islamske države koriste kao unosnu krijumčarsku rutu. “(Gotovo) cijela granica na sjeveru Sirije, oko 75 posto je sad zatvoreno. Sad ulazimo u operaciju s Turcima kako bismo zatvorili i preostalih 98 kilometara”, rekao je Kerry u razgovoru za CNN iz Pariza, kamo je stigao kako bi odao počast žrtvama napada u petak u kojima je poginulo najmanje 129 ljudi.

Područje u kojem ta operacija treba biti izvedena sada je pod nadzorom Daesha (arapski pogrdni akronim za IS), a SAD i Turska se nadaju da će protjerivanjem džihadista iz pograničnog područja toj radikalnoj islamističkoj organizaciji oduzeti krijumčarsku rutu zahvaljujući kojoj su joj pristupali brojni militanti iz inozemstva i stizala značajna financijska sredstva od ilegalne trgovine. Iz stručnih krugova se čuje da bi presijecanje jedne od žila kucavica oglo označiti prekretnicu u ratu na tom području.

Tekst u kojem preuzima odgovornost za krvave atentate u Parizu u ime skupine Islamska država (IS) pročitao je u snimci objavljenoj na internetu francuski džihadist Fabien Clain, naveli su u utorak izvori bliski istrazi, prenosi AFP. Taj 35-godišnjak je blizak Mohamedu Merahu, koji je u ožujku 2012. ubio trojicu vojnika, profesora i troje učenika židovske škole u području Toulousea, nakon čega ga je smaknula policija.

Nakon dugog proučavnaja snimke teksta od 5 i pol minuta na francuskom, objavljene dan nakon napada u kojima je poginulo 129 ljudi, specijalne službe su zaključile da se radi o glasu Fabiena Claina. On i njegov brat Jean-Michel su odrasli u Toulouseu, a postali su radikalni muslimani početkom 2000.-ih godina. Zatim su se približili islamskoj zajednici koju vodi Francuz sirijskog podrijetla Oliver Corel, stariji od njih, kojeg su doživljavali kao duhovnog vođu.

Fabiena Claina, koji se novim imenom zove Omar smatraju jednim od organizatora podružnice za slanje islamističkih boraca u Irak. Osuđen je u srpnju 2009. na 5 godina zatvora. Tijekom zatočenja zatvorske vlasti su zaplijenile poruku koju je uputio Mohamedu Merahu, kojeg je upoznao nekoliko godina ranije. Nakon oslobođenja Fabien Clain je krenuo u Siriju gdje se pridružio Islamskoj državi. Smatra se da stoji iza neuspjelog napada u travnju na crkvu u pariškoj regiji, u Villejuifu.

You may also like