Home Geopolitika SAD i Rusija započeli pregovore o sigurnosti u svemiru

SAD i Rusija započeli pregovore o sigurnosti u svemiru

by admin

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Tass [/vc_column][vc_column width=”2/3″]Američki i ruski dužnosnici započeli su u ponedjeljak u Beču prve formalne bilateralne pregovore o sigurnosti u svemiru još od 2013. godine, nakon što su Washington i London optužili Moskvu da je prošli tjedan lansirala jedan od svojih satelita, koji smatraju projektilom s karakteristikama oružja.[/vc_column][/vc_row]

Nakon jednodnevnih pregovora, planiranih mjesecima, u glavnome austrijskom gradu uslijedit će trodnevna rasprava o kontroli nuklearnog oružja između predstavnika dviju država.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za međunarodnu sigurnost, Christopher Ford u petak je iznio optužbu po kojoj su “Moskva i Peking svemir već pretvorili u ratno područje”. Rusija i Kina s druge strane podupiru nastojanja da se međunarodnim sporazumom u svemiru zabrani oružje. Ford je izjavio da se Washington protivi takvom prijedlogu, jer bi se njime zabranila upotreba specifičnih sustava naoružanja koje je teško definirati, a da se pritom ne definira kakve su vrste akcija u svemiru prihvatljive.

Po mišljenju američke ‘Svemirske vojske’, Rusija je sredinom srpnja testirala protusatelitsko oružje, slično testiranju provedenom 2017. godine. Moskva je te optužbe odbacila. U sklopu testiranja koristio se manji ‘satelit za istraživanje’, opremljen specijaliziranom opremom za istraživanje ruske svemirske letjelice iz neposredne blizine, priopćilo je u petak rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Related Posts