SAD i Rusija nisu postigli dogovor o Siriji

Američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nisu uspjeli postići dogovor o prekidu vatre u Siriji i razlike ostaju, rekao je viši dužnosnik State Departmenta nakon sastanka u ponedjeljak.

Kerry i Lavrov razgovarali su na rubu summita G20 u Hangzhou. Detalji njihovih razgovora nisu bili dostupni. To je drugi put u dva tjedna da se Kerry i Lavrov nisu uspjeli dogovoriti o uvjetima za prekid vatre. Prošli put sastali se u Ženevi 26. kolovoza. Kerry je rekao da SAD neće prihvatiti bilo kakav dogovor samo da bi on ponovno propao.

Dogovor o prekidu vatre kojim su posredovali Lavrov i Kerry u veljači propao je za nekoliko tjedana, a Washington je za kršenje sporazuma optužio snage sirijskoga predsjednika Bašara al Asada.

Vjerojatno će se idući put sastati na rubu sastanka Opće skupštine UN-a u New Yorku od 18. rujna. Dužnosnici State Departmenta odbili su objasniti zbog kojih spornih točaka nije postignut dogovor.

Rusija ustraje na tome da se ne može složiti s dogovorom ako se oporbeni borci, koje podupire SAD i saveznici s Bliskog istoka, ne odvoje od militanata povezanih s Al Kaidom s kojima se poklapaju u nekoliko područja.

You may also like