SAD i Kuba obnovili zračni promet

Američki i kubanski dužnosnici potpisali su utorak sporazum o obnovi redovnih komercijalnih letova između dviju zemalja, koji su bili u prekidu više od pola stoljeća, čime je započela i utrka zrakoplovnih tvrtki za najboljim vezama s tim karipskim otokom.

“Danas je povijesni dan… Prvi put nakon više od pet desetljeća SAD i Kuba imat će redovite zračne linije”, kazao je američki ministar prometa Anthony Foxx. Prema sporazumu o zračnom prometu, američkim i kubanskim zračnim kompanijama dopustit će se do 20 povratnih letova na dan između američkih gradova i Havane i do 10 letova u svaku od devet drugih međunarodnih zračnih luka na Kubi.

Američke zrakoplovne tvrtke moraju do 2. ožujka predati prijave za destinacije ministarstvu prometa. Očekuje se da će se odluka o tome koji će prijevoznici i iz kojih američkih gradova letjeti za Havanu donijeti na ljeto. Putovanja iz SAD-a na Kubu su buknula nakon što su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro u prosincu 2014. započeli normalizaciju odnosa. U lipnju 2015. dvije su zemlje obnovile diplomatske odnose.

You may also like

0 comments