SAD i Izrael potpisale sporazum o 38 milijardi dolara vojne pomoći

Sjedinjene Američke Države će pružiti vojnu pomoć Izraelu u vrijednosti 38 milijardi dolara kroz sljedećih deset godina, prema sporazumu potpisanom u srijedu, objavio je Reuters.

Radi se o najvećem paketu vojne pomoći u američkoj povijesti, a kojim će najvećem američkom savezniku na Bliskom Istoku biti omogućeno obnavljanje flote borbenih zrakoplova, unaprijeđenje mobilnosti pješaštva te jačanje raketnog obrambenog sustava, izjavio je visoki američki državni dužnosnik.

Novi sporazum pokriva fiskalno razdoblje od 2019. do 2028. godine i predstavlja najveći američki paket pomoći namijenjen jednoj državi. Sadašnji sporazum koji je na snazi od 2007. i završava 2018. godine vrijedan je 30 milijardi dolara “Premijer Netanyahu i ja smo uvjereni kako će novi sporazum donijeti značajan doprinos sigurnosti Izraela u okruženju koje je još uvijek opasno”, izjavio je američki predsjednik Barack Obama u pisanom priopćenju.

Potpisnici sporazuma su zamjenik američkog državnog tajnika Thomas Shannin i čelnik Netanyahuovog vijeća za nacionalnu sigurnost Jacob Nagel. Prema podacima koje je objavila Bijela kuća sporazum uključuje godišnje isplate od 3,3 milijarde dolara u tzv. financiranju inozemne vojske, 500 milijuna dolara godišnje za financiranje izraelskog raketnog sustava te sredstva za kupovinu 33 borbena zrakoplova F-35 od kojih će prva dva biti isporučena već u prosincu ove godine.

You may also like

0 comments