SAD i dalje najveći izvoznik oružja

Analiza SIPRI-a

Nade da će korona uzdrmati najveće svjetske izvoznike oružj do sada se nisu ispunile. Velike oscilacije primjetne su više u pogledu porasta nego smanjenja izvoza naoružanja.

Nakon snažnog rasta, koji je bilježen godinama, globalni izvoz oružja se ustalio i zadržao na gotovo nepromijenjeno visokoj razini. Kako štokholmski institut za mirovna istraživanja SIPRI navodi u svom novom izvještaju, obujam isporuke naoružanja poput tenkova i podmornica blizu je rekorda ostvarenog nakon završetka hladnog rata.

U skladu s tim, obujam izvoza je u razdoblju od 2016. do 2020. neznatno pao za 0,5 posto u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje, ali je i dalje 12 posto veći nego u pet godina prije toga. Pored Njemačke, kako se navodi u izvještaju štokholmskog instituta, izvoz oružja povećale su i SAD i Francuska. Sjedinjene Države su zemlja koja prodaje najviše oružja na svijetu.

S druge strane, proizvođači oružja u Rusiji i Kini pretrpjeli su značajne gubitke. Posebno zbog pada potražnje za oružjem u Indiji, ruski izvoz oružja je, kako se kaže u izvještaju, u razdoblju od 2016. do 2020. u odnosu na razdoblje od 2011. do 2015. pao za 20 posto. Ali i pored toga Rusija je ostala drugi po redu izvoznik oružja na svijetu. Isporuke oružja iz Kine smanjene su u spomenutom razdoblju za 7,8 posto.

No, posebno je zanimljiva situacija s uvozom oružja. Države Bliskog istoka povećale su kupovinu oružja za 25 posto, izvještava SIPRI. Najveći svjetski uvoznik oružja, Saudijska Arabija, kupila je 61 posto više oružja; dok porast kupovine naoružanja u Kataru iznosi čak 361 posto. Istraživači su također zabilježili značajan porast u naoružavanju Egipta s porastom kupovine oružja od 136 posto.

“Prerano je reći jesu li vremena brzog rasta isporuka oružja u protekla dva desetljeća okončana”, rekao je stručnjak za naoružanje iz SIPRI-ja Pieter Wezeman. Kao rezultat pandemije koronavirusa neke države će možda morati smanjiti svoje izdatke za naoružanje. Za razliku od njih, druge su države još tijekom pandemije korone sklopile sveobuhvatne nove ugovore o kupovini oružja.

You may also like