SAD eliminirale 150 boraca al Shabaaba u Somaliji

Sjedinjene Države su u subotu zrakopovima i bespilotnim letjelicama ubile više od 150 islamističkih boraca al Shabaaba koji su pripremali veliki napad u logoru za obuku oko 200 km sjeverno do Mogadišua, objavio je Pentagon u ponedjeljak.

“Borci al Shabaaba treniraju za veliki napad. Pripremaju se napustiti logor i predstavljaju neposrednu prijetnju za Sjedinjene Države i snage Afričke unije”, objasnio je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis. “Prema prvim podacima, više od 150 terorista je eliminirano”, precizirao je Davis. Al Shabaab, pobunjenici povezani s al-Qaedom su izveli više velikih napada od početka godine u Somaliji. Borci koje je napao Washington su završavali obuku za izvođenje ofenzivnih operacija, dodao je Davis ne preciziravši vrstu napada koju su pripremali.

“Njihova eliminacija će smanjiti mogućnosti al Shabaaba da izvrši svoje zadatke u Somaliji, a to su novačenje, utvrđivanje novih baza i planiranje napada na američke snage i na AMISOM” (Snage Afričke unije u Somaliji), ocijenio je predstavnik američkog ministarstva obrane. Taj logor za obuku je bio praćen već neko vrijeme. Davis je rekao da je izgledalo da se bliži pokretanje operativne faze.

Nakon što je potjeran iz Mogadišua u kolovozu 2011. al Shabaab je izgubio većinu uporišta iako i dalje zadržava kontrolu nad velikim ruralnim područjima. U Mogadišuu je od tada relativno mirno. U siječnju su islamisti napali logor kenijskog kontingenta AMISOM-a na jugu zemlje i preuzeli su odgovornost za smrt više od 100 kenijskih vojnika. Prošlog tjedna su ubili najmanje 14 osoba u eksplozijama dviju autobombi ispred jednog hotela i parka u Mogadišuu. Manje od dva dana kasnije u eksploziji autobombe ispred restorana u mjestu Baidoa je ubijeno najmanje 30 osoba.

You may also like