Saborski odbor za kullturu bez kvoruma

Nedostatak kvoruma, spriječio je u ponedjeljak saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da u ‘službenoj formi’ od ministra kulture čuje razloge zbog kojih je razriješio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije i nakon toga donese zaključak.

Preostaje nam samo sazvati novu sjednicu, bilo samog Odbora ili zajedničku sa Odborom za medije, zaključila je predsjednica Odbora za znanost Gordana Rusak. Ministar Zlatko Hasanbegović došao je na Odbor i izrazio žaljenje što se ne može raspravljati o problemu, “formalno ili neformalno”. Spreman sam se uvijek odazvati, iako je ovo presedan u dosadašnjoj parlamentranoj praksi, rekao je ministar, poručivši da Hrvatski sabor ima pravo “uvijek i o svemu” dobiti obavijesti o radu izvršne vlasti. Ministar je novinarima podijelio materijale iz kojih se vidi da je Ministarstvo kulture u protekle tri godine neprofitnim medijima, njih 28, dodjelilo ukupno 8, 7 milijuna kuna.

Najviše su, po 900.000 kuna u te tri godine, dobili portali Forum.Tm i H-Alter te Treći sektor – civilno društvo na malom ekranu (televizija). Lupiga.com i portal Kulturpunkt.Hr dobili su po 700.000 kuna, VoxFeminae.net 540.000 kuna, Crol.hr 420.000 kuna. Radio Studentu pripalo je 360.000 kuna, In-Portalu deset tisuća kuna manje, Neovisnom novinarskom portalu – Tris. Com. 340.000 kuna, a Cenzuri, tv emisiji 335.000 kuna itd. Po 70.000 kuna dobili su Slobodni Filozofski, Fairpress.eu, Radio Attack, Romi, Gong, Pogledaj.to, Prosvjeta – novine za kulturu, Autograf.

Nenad Stazić (SDP), potpredsjednik Odbora za medije, na sjednici je izvjestio da je od predsjednika Odbora za medije Andrije Mikulića (HDZ) tražio sazivanje zajedničke sjednice, te poručio da će, ako Mikulić to ne učini, sjednicu sazvati preko trećine članova Odbora. Raspuštanje Povjerenstva će se naći i na matičnom Odboru, najavio je Stazić koji nije vidio smisla da Odbor za znanost raspravlja neformalno, bez kvoruma i zaključka. Na taj način umanjuje se problem i zatvaraju oči, rekao je zastupnik, držeći da potrebe za zajedničkom sjednicom i zaključkom ne bi bilo “jedino da ministar danas povuče svoju odluku”. Ministar je odluku donio legitimno, nismo tu da ga pozivamo da ju povlači, uzvratila mu je predsjednica Odbora Rusak. SDP-ovi Željko Jovanović i Sabina Glasovac kritiziraju zastupnike vladajuće Domoljubne koalicije što nisu došli na sjednicu. Time su onemogućili da javnost dobije odgovore o smjeni Povjerenstva, kaže Glasovac.

Svojim nedolaskom zastupnici saborske većine pokazuju da ne poštuju ni Sabor, ni vlastitog ministra, kaže Jovanović i tvrdi da je presedan da je, Odbor za medije, “otet” iz ruku oporbe kojoj, uobičajeno pripada, kao i neka druga saborska tijela. I Jovanović se zauzima za zajedničku sjednicu odbora na koju će, kaže, oporba doći sa čvrstim stavom da se “odupre pokušaju gašenja slobode riječi”. Predsjednica Rusak odgovara da su se izočni članovi Odbora ispričali. Od 12 članova Odbora na sjednicu ih je došlo pet – iz vladajuće koalicije Rusak i Miro Tuđman, a iz oporbe Glasovac, Jovanović i Rajko Ostojić. Od vladajućih nisu došli Goran Dodig, Ladislav Ilčić, Mario Klobučić, Sanja Putica i Miro Totgergeli, a iz oporbe Jaroslav Pecnik i Šandor Juhas.

You may also like