Home Hrvatska Sabor sutra o javnoj nabavi

Sabor sutra o javnoj nabavi

by Agencije

Prijedlog novog zakona o javnoj nabavi, prema kojemu najniža cijena više ne bi bila jedini i najvažniji kriterij za ocjenu ponuda, mogao bi se u utorak naći pred zastupnicima Hrvatskog sabora.

Taj je zakon Saboru uputila Vlada, koja predlaže uvođenje ekonomski najpovoljnije ponude, odnosno da najniža cijena više ne bude jedini i najvažniji kriterij ocjene ponuda u postupcima javne nabave. Kriteriji za odabir najboljih ponuditelja i dalje će biti cijena, uz odgovarajuće dodatne kriterije koje će propisati sam naručitelj, a cijena će moći činiti maksimalno 90 posto ukupne strukture vrijednosti, odnosno pondera pojedinih kriterija.

Novim se zakonom predlaže i uvođenje Europske jedinstvene dokumentacije o nabavi, odnosno obrasca kojim će ponuditelj dati izjavu da udovoljava svim traženim zahtjevima, tek će ponuditelj koji bude najpovoljniji morati dostaviti detaljne dokaze. U roku od godine dana objedinili bi se svi registri s podacima iz kojih se izdaju potvrde koje su poduzetnici do sada morali prikupljati kao dokaz za sudjelovanje na pojedinom natječaju. Predviđa se i obveza prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima o nacrtu dijela dokumentacije o nabavi prije formalnog početka postupka javne nabave.

Prije nego se nađe na plenarnoj sjednici, o novom će zakonu u ponedjeljak te u utorak ujutro svoje mišljenje dati odbori za zakonodavstvo i za gospodarstvo. Zastupnici bi u srijedu trebali raspraviti i izvješće o radu Državne komisije za provedbu postupaka javne nabave u prošloj godini, kao i izvješće o radu Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata za 2015. Osim toga, trebali bi dati mišljenje o prijedlogu pučke pravobraniteljice Lore Vidović da se, na osobni zahtjev, dužnosti razriješi njen zamjenik Mario Krešić. Sabor će na početku rada glasovati o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna.

Related Posts