Sabor potvrdio Pariški sporazum

Sabor je u petak jednoglasno potvrdio Pariški sporazum o klimatskim promjenama, kojeg je Hrvatska potpisala u travnju prošle godine, a čiji je cilj smanjiti globalno zatopljenje.

Većinom glasova prihvaćeno je i Izvješće predsjednika Vlade o sastancima Europskog vijeća. Naime, premijer Andrej Plenković u srijedu je Saboru podnio izvješće o sastanku Europskog vijeća 9. ožujka u Bruxellesu, te o neformalnim sastancima Europskog vijeća u Valletti na Malti 3. veljače i u Bruxellesu 10. ožujka.

Sabor je u drugo čitanje poslao prijedloge zakona o osiguranju radničkih tražbina, o procjeni učinaka propisa, o postupcima naknade štete zbog povrede prava tržišnog natjecanja, te u uredbu EU, Europskog parlamenta i Vijeća o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutrašnjem tržištu.

Sabor je u petak imenovao parlamentarno Istražno povjerenstvo koje bi trebalo istražiti okolnosti propadanja Imunološkog zavoda, a na čijem će čelu biti Ivan Vilibor Sinčić (Živi Zid), potpredsjednica je Grozdana Perić, a tajnik Marko Šimić, oboje iz HDZ-a. Inicijativu za osnivanje Povjerenstva pokrenuo je upravo Sinčić, obrazlažući to potrebom da se utvrde “grobari Imunološkog zavoda”.

Sabor je potvrdio da će SDP-ova Arsena Bauka na čelu Odbora za pravosuđe zamijeniti njegov stranački kolega Orsat Miljenić, a SDP-ova Zdravka Ronka na čelu Odbora za predstavke i pritužbe HSS-ova Ana Marija Petin. Bivši SDP-ovac, a sada nezavisni zastupnik Tomislav Saucha, kojeg DORH sumnjiči u aferi ‘dnevnice’, razriješen je članstva u više saborskih odbora.

Sauchu, koji je bio potpredsjednik Odbora za europske poslove, mijenja SDP-ov Bojan Glavašević, kao članica u Odbor za Ustav umjesto njega ulazi Milanka Opačić, a u Odbor za zakonodavstvo članom postaje Orsat Miljenić.

Inače, Miljenić je razriješen potpredsjedničke dužnosti u tom odboru, a umjesto njega na tu poziciju dolazi HSS-ov Davor Vlaović. Saucha je razriješen i članstva u Odboru za vanjsku politiku, gdje ga mijenja Domagoj Hajduković (SDP).

You may also like

0 comments