Više zastupničkih klubova, kao i nezavisni Damir Kajin, oštro su u srijedu u Hrvatskom saboru osudili napad maskiranih razbojnika na zadarski Hrvatski tjednik, te zatražili od policije da pronađe počinitelje i njihovo kažnjavanje. Klub HDZ-a izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nasilja koje se dogodilo prepadom maskiranih razbojnika u Hrvatski tjednik, rekla je Sunčana Glavak pitajući se je li moguće da postoji namjera zastrašivanja bilo koga u hrvatskom medijskom prostoru i koji su motivi za izravan upad i napad u jednu redakciju.

Glavak je podsjetila i na nedavno pretučenog novinara Željka Peratovića, kao i na novinarku HRT-a Helenu Krmpotić čiji se otac, kaže, obratio pismom glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu pozivajući ga da ne daje otkaz njegovoj kćeri i poručujući da on više neće svjedočiti na suđenju Josipu Perkoviću. “Stradavaju li ljudi u medijskom svijetu koji su progovarali o tajnim službama bivše države, upitala se Glavak dodajući – zašto nema javne osude svega toga. “Što bi bilo da je bio upad u Večernji list, u Jutarnji list, u Novosti? Svi bismo bili na stupu srama”, rekla je kolegama. HDZ od policije očekuje da pronađe počinitelje napada u Zadru, a ne da se, kao u slučaju poljudske svastike, još ne zna tko je osramotio Hrvatsku. “I ovo je sramoćenje na najgori mogući način”, naglasila je Glavak.”Tražimo od Vlade da zaštiti svakog građana, jednako tako i one kojima je posao progovarati o svim nepravilnostima koje su se događale u našem društvu”, poručila je Glavak ironično se upitavši je li to suviše tražiti od “Vlade koja je šesta najneuspješnija u svijetu”.

Napad na Hrvatski tjednik osuđuje i Branko Vukšić (Klub nezavisnih ljevičara) iako se najvećim dijelom ne slaže sa stavovima Tjednika. U medijskom prostoru počeo je vladati strah, ponešto smo i mi krivi zbog toga, rekao je kolegama zauzimajući se da se napad u Zadru čim prije istraži i kazne krivci. Vukšić upozorava da novinari nisu izloženi samo fizičkom nasilju, nego i pritiscima vlasnika i određenih grupa, spominje Novi list, Slobodnu Dalmaciju i HRT. Na HRT-u vlada strah, tvrdi Vukšić i dodaje kako je “taština jednog čovjeka jača od bilo kakvih principa”, pa i onoga da novinar ima pravo izraziti svoj stav, posebno onaj o radu glavnog ravnatelja. Tako se s novinarima nije obračunavalo ni u vrijeme komunizma, rekao je Vukšić.

Osudi nasilja i “banditizma” nad Hrvatskim tjednikom priključio se i Klub HNS-a. Ovdje se radi o principijelnom pitanju, napada se sloboda javne riječi, ne možemo se oglušiti na takve događaje ili onaj kad je napadnut Peratović, kaže Goran Beus Richemberg.Novinarska je profesija, podsjeća, u proteklih 10-15 godina pretrpjela najveće gubitke, uz one tekstilnih radnika.Hrvatska demokracija nije savršena, pa ni mediji, ali baš zato moramo biti svjesni koliko je posla pred nama i čuvati jedni druge, čuvati institucije, kaže Beus.

Related Posts