Home Ekonomija Sabor odlučuje o proračunu i 132 podnesena amandmana

Sabor odlučuje o proračunu i 132 podnesena amandmana

by Petra Rajković

U četvrtak, posljednjeg dana redovnog zasjedanja Hrvatski sabor će odlučivati o državnom proračunu za iduću godinu i 132 amandmana podnijeta na taj glavni finacijski dokument. Sjednica je počela u 9:30.

Prvim proračunom koji je predložila vlada Andreja Plenkovića, planiraju se prihodi u iznosu od 121,6 milijardi kuna, rashodi od 128,4 milijarde kuna te deficit u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

Od ukupno 132 pristigla amandmana, najbrojniji su SDP-ovi dok su vladajući uputili tek tri amandmana, i to dva Mostova i jedan HDZ-ovog zastupnika Zlatka Hasanbegovića i nezavisne zastupnice Brune Esih.

Financijski su najteži amandmani Ivana Lovrinovića(Promijenimo Hrvatsku) i SDP-ovca Predraga Matića, a iznose 10 odnosno 5 milijardi kuna.

Odbijen je amandman HDZ-ovog Zlatka Hasanbegovićate nezavisne Brune Esih, koji su svojim prijedlogom bili za smanjenje izdvajanja za udruge Zaklade za razvoj civilnog društva te drugačiju raspodjelu tih sredstava.

“Poštujem obrazloženje vezano za amandman i mišljenja smo kao predlagatelji da prije odluke o povećanju sredstava za Zakladu, treba obaviti određene predradnje i izmijeniti zakonski okvir kojjim se uređuje njeno djelovanje i ustrojstvo, od odabira Upravnog odbora i ravnateljice do jasnih kriterija dodjele sredstava organizacijama i kriterija evaluacije njihovog doprinosa društvu”, kazao je Hasanbegović, apelirajući da se drugačije vrednuje doprinos organizacija koje su sufinancirane sredstvima Zaklade.

“Važno je da se raspodjela predlaže u istom iznosu iz istih izvora, lutrijskih, istim korisnicima – dakle, civilnom društvu”, kazao je također, no nije dobio podršku ni deset zastupnika, prenosi N1.

Related Posts