Sabor ponovno odgodio glasovanje o HNB-u

Hrvatski sabor u ponedjeljak je primio na znanje Polugodišnju informaciju HNB-a za prvo polugodište 2015., no još jednom je odgodio izjašnjavanje o Godišnjem izvješću središnje banke za 2014., nakon što je Mostov Ivan Kovačić istaknuo kako je dogovoreno da se o tome glasuje zajedno s promjenom zakona (o HNB-u). Predsjednik Sabora Željko Reiner napomenuo je kako je dogovor bio da se od Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zatraži da razriješi prijepor treba li Sabor Izvješće tek primiti na znanje ili glasovati ‘za’, odnosno ‘protiv’ vodeći računa da je HNB neovisna institucija.

Odbor je prošlog tjedna zaključio da Sabor može i treba raspravljati i glasovati o Izvješću HNB-a po istom principu kao i za druga neovisna tijela, poput DORH-a. Na inzistiranje Mosta među vladajućim strankama je dogovoreno da će se ići u zakonske izmjene, koje bi Državnom uredu za reviziju omogućile da ‘uđe’ i u HNB. Ivan Šuker (HDZ) uvjeren je da se to reviziji može omogućiti i bez izmjene zakona. Nije sporno da Sabor donese odluku da revizija izvrši kontrolu poslovanja HNB-a, za to nije potrebna promjena zakona, ustvrdio je Šuker.

Predsjednik Sabora konstatirao je da je “situacija takva da se odloži odluka o svemu”, odnosno da se glasuje “kad se steknu uvjeti”. Sabor je jednoglasno 2016. godinu proglasio godinom Nikole Šubića Zrinskog, priključujući se obilježavanju 450. obljetnice herojske obrane Sigeta od Turaka pod vodstvom toga hrvatskog državnika i vojskovođe. Proglašenje Godine Šubića Zrinskog predložio je saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, na poticaj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Riječ je o hvalevrijednoj inicijativi, kojom se promiče hrvatska povijest i vrijednosti koje simbolizira lik i djelo grofa Nikole Šubića Zrinskog (Zrin 1508.-Siget 1566.), obrazložio je Odbor. Sabor je prihvatio Izvješće o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2014. te predložio Vladi da mu u roku od 90 dana predloži izmjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, sukladno Odluci Ustavnog suda iz kolovoza 2014. godine.

Glasovanjem o raspravljenim točkama, Sabor je zaključio 2. sjednicu, a kad će biti sazvana nova nije precizirano. “Želim svima sretne uskrsne blagdane uz obilje mira i zadovoljstva”, poručio je zastupnicima Reiner, koji je na propitivanje iz klupa kad će zastupnici ponovno okupiti odgovorio: “Kad se steknu uvjeti”.

You may also like