Sabor obilježava svoj dan, Karamarko i Petrov ne dolaze

U Hrvatski sabor, koji danas obilježava svoj Dan, spominjući se 30. svibnja 1990. kada je konstituiran prvi demokratski višestranački sabor, pristižu uzvanici i osjeća se svečarsko raspoloženje, iako ga opterećuje sukob između vladajućih partnera, HDZ-a i Mosta.

Svečarskom raspoloženju pridonose i pripadnici Povijesne bojne koji u tradiconalnim, živopisnim, odorama rese dva glavna ulaza u saborsku zgradu, ulaze sa Markova trga.

U Sabor, koji će svoj Dan obilježiti svečanom sjednicom, već su stigli i članovi klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj koji će na svečanosti otpjevati hrvatsku himu te skladbe Croatijo, iz duše te ljubim, te Vivat Croatia.

Prije 26 godina, 30. svibnja, nakon prvih demokratskih izbora, na Trgu svetog Marka okupili su se izabrani zastupnici i konstituiran je Sabor, taj dan smatra se rođendanom moderne hrvatske demokracije. Tog povijesnog dana, počelo je novo razdoblje za hrvatski narod i građane Hrvatske. Konstituiranje modernog Sabora s oduševljem se pratilo diljem Hrvatske, na Markovu trgu okupilo se mnoštvo građana pozdravljajući pobjedu demokracije i pad polustoljetnog komunističkog režima.

Uvjerljivu većinu u prvom, povijesnom sazivu Sabora, imala je HDZ na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. U tri saborska vijeća – društveno političkom, vijeću općina i udruženog rada, osvojila je 205, od 351 zastupničkog mjesta. Druga po snazi bila je SKH-SDP Ivice Račana (107), a treća koalicija Narodnog sporazuma nekadašnjih hrvatskih proljećara Savke Dabčević Kučar i Mike Tripala (21).

Za prvog predsjednika Sabora izabran je Žarko Domljan, za predsjednika Predsjedništva tada još SR Hrvatske dr. Tuđman, a za predsjednika Izvršnog vijeća, dakle republičke vlade, Stjepan Mesić.
Sabor, koji je stoljećima čuvao hrvatsku državnost, od tog 30. svibnja postaje mjesto donošenja presudnih odluka kojima se određivala budućnost Hrvatske – Božićnog ustava, Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Hrvatska, te odluke o raskidu državno-pravnih veza s bivšom SFRJ.

Dan Hrvatskog sabora danas ima status spomendana, no nije uvijek bilo tako. Do 2001. godine 30. svibnja slavio se Dan državnosti i bio je državni blagdan. Te godine, tadašnja saborska većina stranaka šestorke (SDP, HSS, HNS, IDS, LS, HSLS) promjenila je kalendar blagdana, pa je 30. svibnja postao tek spomendan Dan Hrvatskog sabora. Sabor će svoj dan obilježiti svečanom sjednicom, na kojoj će se uzvanicima obratiti predsjednik Sabora Željko Reiner.

You may also like