Sabor izgubio kratkotrajan kvorum

Hrvatski je sabor u petak nakon glasovanja o nekoliko točaka ponovo izgubio kvorum pa je glasovanje prekinuto. Zastupnici su odlučili o imenovanjima svojih predstavnika u različita tijela i izmijenili Zakon o porezu na dobit te uredbu o agencijama za kreditni rejting.

No, o Vladinu amandmanu na uredbu EU s područja platnog prometa nisu uspjeli glasovati jer je i nakon više pokušaja utvrđivanja kvoruma sustav elektroničkog glasovanja pokazao da je u sabornici 75 zastupnika, jedan manje nego što je potrebno za donošenje odluka.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izrazio je u petak nezadovoljstvo politikom Vlade prema nacionalnim manjinama, posebice prema Romima. “Nacionalna strategija za Rome 2013. – 2020. Vladin je dokument kojim se potiče pitanje nacionalnih manjina, a posebno romske zajednice, no on je izvan fokusa Vlade”, poručio je Kajtazi nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Upozorio je kako još uvijek nisu riješene studentske stipendije za Rome, unatoč obećanju premijera Tihomira Oreškovića da će se biti riješene u okviru mjesec dana. “Kome se trebamo obratiti i koju poruku šaljemo studentima? Što dalje po pitanju cijele Nacionalne streategije koja je stavljena pod tepih”, pitao se Kajtazi.

Ne vidi, dodaje, da si Vlada, koja si je to stavila kao prioritet, bavi rješavanjem pitanja romske nacionalne manjine. Romi, ističe, trebaju postati subjekt, a ne objekt. “Legitimni predstavnici Roma nisu u Povjerenstvu koje bi se trebalo baviti uključivanjem Roma u društvo”, nastavio je Kajtazi sa zamjerkama te istaknuo potrebu reforme politike prema Romima i manjinskim zajednicama.

Saborski zastupnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik prozvao je u petak HRT da “podanički” služi vlasti, umjesto da bude u službi građana, optužujući vladajuće da su po dolasku na vlast s javne televizije maknuli ideološki nepoćudne kadrove. “HRT nije u službi građana, ona podanički služi vlasti, zapravo servisira najprizemnije privatne interese pojedinih političkih lidera, da ne kažem cijele vladajuće elite”, ocijenio je Pecnik u Hrvatskom saboru.

I po Zakonu o HRT-u i Ugovoru između HRT-a i Vlade, HRT-a mora biti u službi građana, a ona to odavno nije, tvrdi laburist i ističe kako iznova dolazi do kršenja moralnih i profesionalnih uzusa na nacionalnom radiju i televiziji.

Tvrdi i da je vladajuća garnitura po dolasku na vlast “očistila” s televizije ideološki nepoćudne kadrove, rezultat čega je pad gledanosti. Pecnik posebno apostrofira “privremenu suspenziju” političke emisije “Otvoreno”. “Prešao se Rubikon zakonitosti, konkretno, kad ovu zemlju trese jedna od najvećih političkih kriza od osamostaljenja, na HRT-u su došli na ideju da ukinu, odnosno privremeno suspendiraju Otvoreno, pod izgovorom da prenose Eurosong”, rekao je Pecnik, tumačeći kako se to čini da bi se izbjegla rasprava o činjenici da je “demokracija ugrožena, da se tresu temelji društva, vlast paralizirana”.

Sve to, kaže, nije moguće bez participacije privremenog čelništva HRT-a, koje je izabrao Sabor. Nije Ravnateljstvu toliko do zaštite hrvatskog puka od mračnih misli, svega ovoga što se odgađa, nego se radi o zaštiti lika i djela čelnog čovjeka HDZ-a, prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, ustvrdio je zastupnik. Što prije Sabor prekine agoniju, raspiše izbore to ćemo prije imati slobodnu televiziju, poručio je Pecnik.

You may also like