Sabor izglasao proračun

Hrvatski je sabor u ponedjeljak donio državni proračun za 2016. “težak” 122,4 milijarde kuna, 3,8 milijardi više nego 2015. Planirani su prihodi u iznosu od 114,9 milijardi kuna, 4,7 posto više od prošlogodišnjih, te deficit od 2,2 posto BDP-a. Za proračun je glasovalo 80 zastupnika, a protiv je bio 51 zastupnik.

Premijer Tihomir Orešković komentirao je danas izglasani državni proračun za kojeg je rekao da je kvalitetan te da su donesene neke teške odluke. ”Danas je dobar dan. Zahvalio bih se Saboru za zdravu raspravu, bila je to kratka rasprava što je plus. Pokazalo se da je to kvalitetan proračun. Zahvalio bih se najviše Tim’s team. Unijeli smo puno truda u taj proračun i dobili smo podršku. Sad treba početi raditi. Ministar Marić je napravio kvalitetan proračun. Teške odluke smo donijeli, ali situacija je takva kakva je. Ovo su solidni temelji”, kazao je Orešković.

Komentirao je i prihvaćanje nekih amandmana koje je Vlada prihvatila. Neke smo amandmane prihvatili, ali većinu nismo mogli. Našli smo neke mogućnosti da se pokriju pa smo ih ubacili”, rekao je Orešković. Premijer je govorio i o raspravama koje vode ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i prvi potpredsjednik vlade Tomislav Karamarko. Za njihove rasprave kaže kako se radi o ‘zdravom dijalogu’. ”Svaki ministar je odgovoran za svoj resor. Svaki potpredsjednik ima neke odgovornosti. Nekada možemo imati neka različita mišljenja, ali Vlada radi za zajedničke ciljeve”, rekao je Orešković. ”Za smjene u policiji je odgovoran minstar, ali svatko može imati svoj utjecaj i komentar. Isto kao i ja. Tako se donose kvalitetnije odluke”, zaključio je premijer.

Predsjednik Sabora Željko Reiner podržao je amandman na prijedlog državnog proračuna kojim je SDP-ov zastupnik Nenad Stazić tražio da se s milijun kuna s Ureda predsjednice “pojača” pomoć u nastavi za studente s invaliditetom, iako je sam Stazić glasovao protiv takvog amandmana rekavši kako se radi o prekopiranom “glupom i bedastom” amandmanu. “Ovo je nesporazum”, reagirao je Stazić na riječi ministra obrazovanja Predraga Šustara da Vlada ne prihvaća takav amandman. “To nije moj amandman, jest bedast i glup, ali nije moj. Ja sam ga prepisao, a lani ga je predložio predsjednik Sabora, koji je uložio 77 amandmana u kojima je skidao sredstva s Ureda Predsjednika Republike. Imao sam namjeru prepisati svih 77 njegovih amandmana, ali mi se nije dalo”, kazao je Stazić.

Najavio je kako će Klub SDP-a glasovati protiv predloženog amandmana, ali očekuje da će ga podržati Reiner i svi HDZ-ovi zastupnici koji su ga lani podržali. No, većina je odbila taj i druge amandmane kojima je Stazić predložio da se više novca izdvoji za znanost i obrazovanje te uzme Uredu predsjednice.

Stazić se pritom osvrnuo i na činjenicu da se ranije prihvaćenim amandmanom Mosta smanjuju sredstva Uredu bivšeg predsjednika i upitao bi li se i Franji Tuđmanu, da je živ, smanjivala sredstva. “Bili bi manji od zrna gorušice, bili bi niži od trave, tiši od vode. Obzirom da Vlada, a ni HDZ očito ne cijene akademika Reinera u dovoljnoj mjeri da prihvate njegove amandmane, on glasa za, a vi protiv, ja ću povući ostale amandmane”, rekao je Stazić.

Kako je ranije najavljeno, Vlada je djelomično prihvatila amandman HSLS-a i Mosta kojim se smanjuju sredstva za političke stranke u korist Hrvatske zaklade za znanost. Iako su HSLS i Most predlagali da se napravi preraspodjela nešto više od 14 milijuna kuna, Vlada je pristala na samo 7,8 milijuna kuna, tako da će stranke ove godine dobiti jednako kao i lani, a ministar financija Zdravko Marić najavio je skore izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

You may also like

0 comments