Home Hrvatska Sabor izabrao tri podpredsjednika

Sabor izabrao tri podpredsjednika

by Agencije

Hrvatski sabor u petak je izabrao tri od pet svojih potpredsjednika – Antu Sanadera (HDZ), Roberta Podolnjaka (Most) i Ivana Tepeša (HSP AS), dva potpredsjednika iz oporbenih redova nisu predložena jer su izgledne kandidatkinje Vesna Pusić (HNS) i Milanka Opačić (SDP) još uvijek na nespojivim dužnostima u Vladi.

Tri potpredsjednika Sabor je izabrao većinom glasova, a glasovanje su obilježili problemi sa sustavom elektroničkog glasovanja. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u glasovanju za više točaka tako je morao zatražiti pomoć saborskog osoblja, a na sustav se na kraju požalio i njegov stranački kolega Miroslav Tuđman, rekavši kako se na ekranu prikazuju netočni podaci o glasovanju pojedinih zastupnika. Sabor je za novog tajnika izabrao Damira Sesvečana, a za njegova zamjenika i tajnika plenarne sjednice Ivana Bukaricu.

Dužnosti tajnice razrješena je Lidija Bagarić, a tajnice plenarne sjednice Jadranka Blažević koja odlazi u mirovinu.  Jadranku Blažević su zastupnici ispratili pljeskom, a na višegodišnjoj korektnoj suradnji zahvalio joj je Klub HDZ-a.  “Hvala Vam na suradnji u protekle četiri godine, bili ste vrlo korektni, želim da uživate u mirovini”, rekao joj je Ivan Šuker, potpredsjednik Kluba HDZ-a.  Blažević je bila tajnica plenarne sjednice u više mandata.  Novi tajnik Sabora Bukarica bivši je HDZ-ov zastupnik i već je jednom bio tajnik plenarne sjednice, u doba dok je Sabor vodio Luka Bebić.

Za devet sati predviđeno potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta odgođeno je do stanke u saborskom zasjedanju, a predstavnici HDZ-a u petak ujutro su se sastali sa zastupnicima nacionalnih manjina, od kojih traže potporu mandataru Tihomiru Oreškoviću, o čijoj će Vladi danas glasovati Sabor. Na pitanje može li mandatar računati na potporu “manjinaca” zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac novinarima je kazao kako su zastupnici nacionalnih manjina sinoć razgovarali s Mostom. “S HDZ-om smo razgovarali ranije, ali razgovore prekinuli pa skoro tri tjedna nismo imali nikakve razgovore. Oni su iskazali interes da razgovaramo danas, razgovarali smo i morat ćemo još razgovarati”, kazao je Pupovac.

Dodao je kako još uvijek nisu stečeni uvjeti da bi zastupnici manjina mogli podržati novu vladu, a na ponovljeno pitanje postoji li mogućnost da se ti uvjeti steknu tijekom dana, odgovorio je, “mi smo prije više od 15 dana poslali prijedlog sporazuma na koji nismo dobili odgovor”. Rekao je i kako u sporazumu nema ničeg spornog, ali da su im iz Domoljubne koalicije objasnili da su bili zauzeti te da još nisu pogledali prijedloge posebnih sporazuma koje je uputio SDSS i svaki manjinski zastupnik pojedinačno.

Saborski zastupnik HDZ-a general Damir Krstičević opovrgnuo je u petak medijske napise prema kojima je nezadovoljan zato što nije dobio ministarsko mjesto u resoru obrane. “Zašto bi bio nezadovoljan. Ja sam tu i dalje da služim svom narodu”, rekao je Krstičević novinarima u Hrvatskom saboru upitan ima li nezadovoljstva u HDZ-u zbog ‘ispadanja’ iz vlade te je li i on nezadovoljan. Na pitanje o tome kako se može čuti da je u četvrtak prije sjednice Predsjedništva održao emotivan govor uzvratio je tek kako je on “uvijek vrlo emotivan”.

Zastupnici Mosta nezavisnih lista Ivan Lovrinović i Juro Martinović nisu u petak, uoči saborskog zasjedanja na kojem će se predstaviti nova hrvatska Vlada, htjeli odgovoriti na upite o točnosti informacija da kane osnovati vlastiti klub u Saboru. Nemam komentara jutros, kratko je na novinarske upite uzvratio Lovrinović, ali i Martinović. Martinović i Lovrinović u javnosti su proteklih tjedana, dok je trajalo sastavljanje nove Vlade, spominjani kao njeni potpredsjednici, odnosno ministri, no u konačnici se to nije dogodilo. Mediji stoga špekuliraju da su vrlo nezadovoljni i da kane osnovati klub zastupnika, u kojemu bi navodno bio i Ivica Mišić.

Related Posts