Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u utorak je nakon sjednice saborskog Predsjedništva dao naslutiti da bi Sabor mogao biti raspušten do 25. rujna. “Predsjednik Sabora vam to ne može potvrditi, ali može reći da je dobio takvu sugestiju – da sazove Sabor na redovno zasjedanje i pripremi mogućnost korektne rasprave do 25. rujna, kako bismo mogli pripremiti državu i društvo da funkcionira do novog mandata Sabora”, odgovorio je Leko na upit je li točna informacija da se Sabor raspušta tog datuma.

Leko očekuje da će saborska većina u prvom tjednu redovitog zasjedanja, idućeg tjedna, pripremiti prijedlog odluke o raspuštanju Sabora do 25. rujna. Posljednja redovna sjednica u aktualnom sazivu počinje u srijedu, 16. rujna, a planirana je za 16., 17., 18., 22., 23., 24. i 25. rujna. Sjednica će, uobičajeno, početi Aktualnim prijepodnevom. Sabor će, najavio je Leko, prije raspuštanja uglavnom raspraviti prioritete koje predlaže Vlada. “Očekujemo da će u prvom tjednu Vlada dostaviti akte koji osiguravaju potpuno normalan rad i život u Hrvatskoj, do nove Vlade i Sabora”, rekao je Leko spominjući rebalans državnoga proračuna, odluku o privremenom financiranju i s tim povezane financijske zakone.

Leko je odbio oporbene prigovore da je u utorak započeta izvanredna sjednica predizbornog karaktera, odnosno da je pet zakona, zbog kojih je Vlada tražila izvanrednu sjednicu, moglo čekati tjedan dana. Pripremljeni su zakoni za koje smatramo da su važni za hrvatske građane i društvo, sjednica je pripremljena u korektnom poslovničkom smislu, rekao je Leko.

Odbacio je i tvrdnje da prva točka o kojoj se raspravlja, izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, nije dobro pripremljena, odnosno da su mnoga pitanja ostala otvorena. “Pročitao sam zakon i mislim da je dobro pripremljen”, poručio je Leko. Raspusti li se Sabor 25. rujna, parlamentarni izbori mogli bi se, po neslužbenim tumačenjima u Saboru, održati od 25. listopada do 22. studenoga. Izbori se održavaju nedjeljom, dakle predsjednica Republike imala bi na raspolaganju pet nedjelja za raspisivanje izbora.

Related Posts