Sabor bez očitovanja o izvanrednoj sjednici, Predsjednica zabrinuta, ostavke službene

U Hrvatskom saboru u četvrtak se nije moglo dobiti službeno očitovanje o novonastalim prilikama oko arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, kao ni o zahtjevima za izvanrednom saborskom sjednicom. Žurno sazivanje zastupnika na izvanrednu sjednicu Sabora zatražio je zastupnik stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez Josip Kregar, te Nezavisni hrvatski ljevičari.

O tim se zahtjevima do poslijepodne nitko iz Sabora nije službeno očitovao. Ipak, saborski Poslovnik propisuje da izvan redovne radne sezone, Sabor zasjeda na zahtjev predsjednika države, Vlade te većine svih zastupnika, dakle njih 76. Zahtjevi za izvanrednom sjednicom podnose se predsjedniku Sabora u pisanom obliku i moraju biti obrazloženi. Kada ovlašteni predlagatelj podnese formalno ‘čist’ zahtjev, predsjednik Sabora dužan je sazvati izvanrednu sjednicu u roku osam dana od primitka zahtjeva. Izvanrednu sjednicu može sazvati i predsjednik Sabora Josip Leko, uz prethodno pribavljeno mišljenje zastupničkih klubova.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je, komentirajući skandal u Sloveniji i Hrvatskoj vezan uz arbitražu oko Piranskog zaljeva, kazala da je stanje doista zabrinjavajuće i da sve što se može čuti ova zadnja dva dana dovodi u pitanje objektivnost samog postupka. “Stanje je doista zabrinjavajuće. Arbitražni postupak po samoj definiciji trebao bi biti objektivan i neovisan i sve što čujemo u ova zadnja dva dana dovodi u pitanje objektivnost postupka”, izjavila je predsjednica novinarima u Jeruzalemu gdje je danas privela kraju dvodnevni radni posjet Izraelu.

Istaknula je da “ovo sad više nije samo pitanje Hrvatske i Slovenije i naših međusobnih odnosa, već i pitanje samih postulata i postavki međunarodnog prava i arbitražnog postupka uopće”. Komentirajući ostavke koje su pale u Sloveniji zbog spomenutog skandala, predsjednica je izrazila uvjerenje da je to “priznanje vjerodostojnosti onoga što smo čuli u posljednja dva dana”. “No, svakako valja nastaviti provjeravati činjenice (…) a isto tako očekujem reakciju i postupanje samog arbitražnog suda”, dodala je Grabar-Kitarović. Na pitanje o tome kako će Hrvatska postupiti dalje, mišljenja je da je nacionalni konsenzus prijeko potreban. “Moramo definitivno postići nacionalni konsenzus. Moramo zajedno sjesti i dogovoriti se kako dalje”, kazala je predsjednica.

Slovenski predstavnik Jernej Sekolec podnio je u četvrtak ostavku u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, objavio je u četvrtak Stalni arbitražni sud u priopćenju za medije. Skandal je izbio u srijedu kada je hrvatski dnevni list objavio transkripte koji pokazuju da su se Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske, čime su prekršili neovisnost i nepristranost suda.

U nastavku Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije sklopljenog 4. studenoga 2009., slovenska vlada treba imenovati novog arbitra koji će zamijeniti Sekolca kao člana suda, navodi se u tekstu. Prema odredbama Sporazuma o arbitraži svaka je strana dužna imenovati člana Arbitražnog suda u roku od 15 dana ako je nastupila promjena te ako to ne učini u zadanom roku novog člana imenovat će predsjednik Arbitražnog suda.

Kada Arbitražni sud bude ponovno u punom sastavu nastavit će rad bez odgode, priopćio je Stalni arbitražni sud u Den Haagu. Hrvatska u četvrtak pismom obavještava Europsku uniju o navodima da je slovenska strana kršila neovisnost i nepristranost postupka arbitraže te razmatra sve mogućnosti, a ovisno o istrazi ne isključuje ni izlazak iz arbitraže, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Zbog kritika koje u vezi s tim slučajem doživljava slovenska obavještajna služba SOVA za poslijepodne je sazvana hitna sjednica parlamentarnog odbora za kontrolu tajnih službi. Predsjednik odbora Branka Grims će nakon sastanka u 16 sati dati izjavu za javnost, prenosi STA.

You may also like