Sa čime se saudijski moćnici kockaju na naftnom tržištu?

 Analitičari se pitaju zašto situacija ovoga petka u Saudijskoj Arabiji počinje ličiti na onu iz 2008. godine, dok trenutni naftni ministar te zemlje tvrdi kako bi svjetska ekonomija mogla podnijeti i znatno više cijene kad je riječ o nafti.
“Otkad su na snazi nove cijene nafte, nismo primijetili nikakav utjecaj na potražnju” rekao je novinarima Khalid Al-Falih na okupljanju proizvođača nafte. Tvrdi kako intenzitet kojim veliki svjetski ekonomski rast napreduje nije posustao te kako “postoji kapacitet i za još veće cijene nafte.”

Preveo: Ivo Ott

Predsjednik SAD-a Donald Trump nije se usuglasio s takvim načinom razmišljanja te je na Twitteru objavio optužbu kako OPEC promovira “umjetno visoke cijene”. Tvrdi, to se ne smije dopustiti.

Čak i ako izuzmemo Trumpov jedinstveni pristup geopolitičkim pitanjima, saudijski način razmišljanja i javne izjave zaista zabrinjavaju pratitelje ove teme. Takve se izjave podudaraju s izjavama od prije deset godina kada je bivši OPEC-ov velikan iz Libije Shukri Ghanem izjavljivao slične tvrdnje. Ekonomija ovog svijeta ”još nije dosegnula tu rubnu točku kada nisu više dopustive viske cijene nafte,” rekao je Ghanem još 2008. Tada ni njemu samome nije bilo jasno koliko smo zaista opasno došli do ruba propasti. Baš je toga jutra WTI dosegnuo rekordnu vrijednost od 116.97 dolara po barelu, a cijena je nastavila rasti još sljedeća tri mjeseca. Iz OPEC-a su tada tvrdili kako nema potrebe za povećavanjem razine dnevne proizvodnje, ali onda je došlo do kolapsa na tržištima i svima je bilo jasno kako se radi o međunarodnoj ekonomskoj katastrofi.

Naravno danas cijene nafte nisu ni blizu tako visokim razinama kao što su bile prije desetak godina, no zapanjujuće je koliko se brzo lekcije iz tih turbulentnih vremena zaboravljaju. Posljednji veliki porast u cijenama iz 2014. nije previše zabrinuo, iako je ostavio itekakvog utjecaja na način na koji kompanije za proizvodnju i trgovanje naftom danas posluju.

Na sastanku OPEC-a prošloga svibnja, naftni su ministri država članica olako tvrdili kako je cijena od pedeset dolara po barelu dobra za međunarodno tržište sirovina. Na okupljanju OPEC-a u prosincu neki su tvrdili kako je “poštena” cijena nafte do sedamdeset dolara po barelu, s time što su neki tvrdili kako bi tržište podnijelo i više cijene. Sada je OPEC-ova košarica sirovina dosegnula razinu od 70 dolara, a cilj se misteriozno ponovno pomaknuo višu razinu vrijednosti. Takvo postepeno pomicanje granica zarade sada je već postala karakteristična metoda poslovanja za tu organizaciju, na čijem čelu stoji Saudijska Arabija.

Globalna potražnja za naftom se zaista čini otporna na različite izazove, a iz OPEC-a su ove godine povećali proizvodnju za 1.6 milijuna barela dnevno. Ako se to ponovno dogodi i sljedeće godine, biti će to prvi put da su imali četiri uzastopne godine rasta u potražnji sve od ranih sedamdesetih kada je tadašnja naftna potražnja rasla za više od 1.5 milijuna barela po danu.

Dok se za više cijene sirovina pretpostavlja kako bi mogle povećati raspoloženje nekih zemlji sa Bliskog Istoka koje ovise o takvim izvorima zarade, neki drugi dijelovi svijeta bi mogli osjetiti loše posljedice ovakvog načina poslovanja kad je riječ o cijenama nafte. Rast američke potražnje za benzinom ove se godine smanjuje. No, cijene benzina na njihovom tržištu sve više rastu. U SAD-u cijene benzina svakodnevno rastu, a trenutno su na najvišoj su razini od 2014. godine.

Prije deset godina nisu svi bili opušteni oko situacije na tržištu. OPEC-ov je tadašnji glavni tajnik Abdalla el-Badri tada je upozorio kako visoke cijene “nisu OPEC-u zgoda za zaradu” jer tako nešto bi moglo “uništiti sve na čemu su toliko dugo radili” sa pomanjkanjem potražnje za naftom na tržištu.

Al-Falih i njegov šef Mohammed bin Salman, bi mogli puno naučiti iz takvog opreznog načina razmišljanja, piše u analizi Bloomberga.

You may also like

0 comments