Sirijski predsjednik Bašar al-Asad morat će sići s vlasti, ali će možda biti potrebno razgovarati s njim u sklopu dogovora o prijenosu vlasti, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u razgovoru objavljenom u francuskom dnevniku Mondeu u petak. “Asad mora otići, on ne može biti dio budućnosti Sirije”, rekao je Hammond za Monde. “Ako postignemo dogovor o prijelaznoj vlasti i Asad bude njezinim dijelom, onda će biti nužno razgovarati s njim u svojstvu sudionika tog procesa”, rekao je Hammond, odmaknuvši se tako od čvrste američke i zapadne politike nekomuniciranja s Asadom. Također je za francuski dnevnik ponovio stajalište da jačanje ruske vojne nazočnosti u Siriji komplicira stanje, o čemu je u četvrtak u Parizu razgovarao s francuskim i njemačkim kolegama.

Sjedinjene Države i Rusija mogu pronaći “polja suradnje” u vezi sa Sirijom, ocijenio je u četvrtak američki ministar obrane Ashton Carter dok Moskva nastavlja vojno jačanje na terenu. Ako Rusija traži političko rješenje za sirijsku krizu a ne samo da “bez razlike” napada sve protivnike predsjednika Bašara al Asada, “moći ćemo naći polja suradnje”, rekao je. “A ako želi samo doliti ulje na vatru građanskog rata, bit će to, naprotiv, neproduktivno”, dodao je na tiskovnoj konferenciji u Pentagonu, u društvu ukrajinskog ministra obrane Stepana Poltoraka.

Kremlj je u četvrtak priopćio da će se predsjednik Putin u ponedjeljak u New Yorku sastati s američkim kolegom Barackom Obamom u okviru Opće skupštine UN-a. Bit će to prvi službeni susret dvojice čelnika nakon bilateralnog razgovora u lipnju 2013. u Sjevernoj Irskoj, u prigodi sastanka G8. SAD se već dva tjedna pita o ruskim vojnim planovima u Siriji. Kako navodi Washington, ruske snage grade modernu zrakoplovnu bazu u pokrajini Latakiji, uporištu Bašara al Asada.Ondje je stacionirano barem 28 ruskih borbenih zrakoplova, navode američki izvori. Rusi su dosad imali samo jednu pomorsku bazu u Tartusu.

Moskva niječe bilo kakvo vojno jačanje, priznajući da pomaže Damasku u njegovoj borbi protiv džihadista skupine Islamske države (IS) i doprema mu oružje, na temelju postojećih ugovora s predsjednikom Asadom. Carter je prošlog tjedna gotovo sat vremena razgovarao o Siriji s ruskim kolegom Sergejom Šojguom. Carter, koji je preuzeo dužnost u veljači 2015., sve dosad je namjerno izbjegavao kontakt s ruskim kolegom zbog stanja u Ukrajini. Dvojica ministara su se dogovorila da će nastaviti susrete na vojnoj razini kako bi se spriječio svaki rizik od izgreda između zrakoplova koalicije i ruskih zrakoplova koji bi eventualno djelovali u sirijskom zračnom prostoru.

Europska unija suočit će se s velikim priljevom migranata čak i ako međunarodna zajednica nekim “čudom” završi sukob u Siriji, rekla je u petak visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini. Sirijci čine velik udio izbjeglica koji stižu u Europsku uniju i prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IMO) od 485.500 ljudi koji su ušli u Grčku i Italiju od 1. siječnja više od 182.000 su Sirijci. “Nemojmo se zavaravati. Danas je Sirija na istaknutoj poziciji s 4 milijuna izbjeglica i 8 milijuna raseljenih u zemlji. No dalje od Sirije proteže se vijet ratova, gladi i bijede”, rekla je Mogherini za dnevni list La Repubblica. “Čak i ako nekim čudom uspijemo sutra riješiti sirijski problem, Libija će ostati otvoren i nekontroliran koridor za Europu, barem dok ne uspijemo ondje ponovno izgraditi državu. A iza Libije postoji cijela Afrika”, rekla je.

Najveći priljev migranata i izbjeglica nakon Drugog svjetskog rata s kojim se EU suočava izaziva podjele jer se članice međusobno optužuju i nejedinstvene su u preuzimanju izbjegličkog tereta. Mogherini smatra da se EU mora pripremiti na reforme u azilnoj politici glasujući kvalificiranom većinom što je učinila ovaj tjedan kada je odlučivala o raspodjeli 120.000 tražitelja azila, čemu se protive Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka. “Moramo tom pitanju pristupati kao europskome problemu. Dakle ići ćemo u tom smjeru. Nadamo se postići suglasje. No ako ne ide drukčije korištenje instrumenata koje dopušta Ugovor EU ne smije biti tabu”, rekla je Mogherini o kvalificiranoj većini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da se rat u Siriji može zaustaviti samo ako se Bašaru al Asadu pomogne u borbi protiv terorizma, u razgovoru za američku mrežu CBS kojega je dio objavljen u četvrtak. Ove nove izjave kremaljskog čelnika, koje će CBS u cijelosti objaviti u nedjelju, dolaze uoči Putinova dolaska na UN-ovu Opću skupštinu koja će zasjedati u ponedjeljak i njegova planiranog susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom u New Yorku.

Sjedinjene Države se već dva tjedna pitaju koji su vojni planovi Moskve u Siriji. Kako navodi Washington, ruske snage grade modernu zrakoplovnu bazu u pokrajini Latakiji, uporištu Bašara al Asada. Odgovarajući na pitanje novinara u CBS-ovoj emisiji “60 minuta” o činjenici da je to jačanje vojne moći usmjereno na “spašavanje” Asada, ruski predsjednik je rekao: “No, dobro, u pravu ste”. “Doista vjerujem da će svi potezi koji idu u drugom pravcu – koji idu za uništenjem legitimne (sirijske) vlade – stvoriti situaciju kakvu smo mogli vidjeti u drugim zemljama u regiji i u drugim regijama, primjerice u Libiji, gdje su sve državne institucije srušene”, upozorio je Putin. “Bili smo svjedoci iste situacije u Iraku”, kritički je primijetio ruski predsjednik. “Jedino rješenje za sirijsku krizu jest ojačati strukture vlasti i pomoći im u borbi s terorizmom”, istaknuo je, smjerajući na borbu protiv skupine Islamske države (IS).

SAD koji u zadnjih godinu dana predvodi međunarodnu vojnu koaliciju protiv IS-a, upozorava pak da je režim u Damasku bio “magnet” za privlačenje džihadista u Siriju i da se predsjednika Asada mora isključiti iz svakog političkog rješenja u Siriji. Američki državni tajnik John Kerry je proteklog vikenda u Londonu opetovao da sirijski predsjednik mora “otići”, ali da se o vremenu njegova eventualnog odlaska može pregovarati.

Related Posts