RWE se i dalje širi u Hrvatskoj?

Preuzimaju Energo?
U travnju 2021. godine nastupa potpuna liberalizacija plinskog tržišta, na kojem država više neće kao dosad regulirati cijene plina za kućanstva, već će ih diktirati tržište.

Iz tog će razloga sve više malih lokalnih distributera plina, kojih je na tržištu 35, prelaziti u ruke tek nekoliko velikih »igrača«, poput RWE-a, HEP-Plina, Gradske plinare Zagreb, PPD-a, svjesni da od 2021. neće biti u stanju sami se nositi s otvorenim tržištem, piše Novi list.

Okrupnjavanje je počelo prije točno dvije godine, kad je RWE preuzeo koprivničkog distributera Koprivnica plin, prošle godine zatim i Montcogim-plinaru iz Svete Nedelje. Gradska plinara Zagreb je lani preuzela Elektrometal – distribuciju plina iz Bjelovara, dok zadnja u nizu vijesti o okrupnjavanju stiže iz Virovitice, čiji će Plin Vtc preuzeti HEP-Plin. Za kupnju malih zainteresirano je i Prvo plinarsko društvo, tvrtka ENNA Grupe koja bilježi stalan rast prihoda, no ističu da su dosadašnje cijene na natječajima za preuzimanje bile nerealno visoke. Što vrijeme bude dalje prolazilo, za očekivati je da će se i lokalni opskrbljivači, pogotovo oni u velikim dubiozama, prodavati po nižim cijenama, svjesni da će od 2021. godine – kad plin više neće moći nabavljati od HEP-a po reguliranoj cijeni nego na tržištu – poslovati i teže.

Kako neslužbeno doznaje naš list, zainteresiranih ima i za preuzimanje riječkog Energa. Za riječko je energetsko poduzeće, pod uvjetom izdvajanja djelatnosti toplinarstva, doznajemo, zainteresiran RWE, ali je nakon postupka dubinske analize do daljnjega od kupovine odustao. Koji su tome razlozi, u brojkama, zasad nije poznato, no neslužbeno se može čuti da su Energo spremni preuzeti samo po cijeni od, ilustrativno, »jedne kune«. RWE je zainteresiran i za druge manje lokalne distributere plina u Hrvatskoj, a trenutačno je, od kraja 2016. godine, kad je počeo nuditi plin i kućanstvima, jedini tržišni igrač, čija je cijena od 0,19 kuna po kilovatsatu plina najniža, niža od cijene ostalih distributera, koji plin prodaju po cijenama koje im regulira Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Iz RWE-a najavljuju da će po istoj, nepromijenjenoj cijeni plin kućanstvima prodavati i od ponedjeljka, 1. travnja, kad nastupa poskupljenje plina kod svih distributera.

HERA je lokalnim distributerima za razdoblje od 1. travnja ove, do kraja ožujka 2020. godine, odredila za oko sedam posto više cijene plina za kućanstva pa će nova Energova cijena za najveći broj kućanstava – potrošače TM2 kategorije potrošnje od 5.000 do 25.000 kilovatsati godišnje, bez PDV-a – iznositi 30 lipa po kWh, kolika će biti cijena i Plinare Pula. Gradska plinara Zagreb plin će prodavati za 0,25 kuna po kilovatastu, a HEP-Plin po 0,24 kune. Fiksna mjesečna naknada za sve regulirane distributere iznosit će 11 kuna, odnosno 13,75 kuna s PDV-om.

Time će od 1. travnja ove godine godišnji trošak plina kategoriji kućanstava s najčešćom, tipičnom potrošnjom plina od oko 11.000 kilovatsati godišnje poskupjeti za 193 kune, odnosno plin će plaćati oko 16 kuna mjesečno više nego do sada, HERA-in je izračun. Iako je cijena plina na tržištu porasla za gotovo 20 posto, zbog ograničenja distributerima da cijenu dižu najviše deset posto, nije došlo do još i većeg poskupljenja plina. Plin je ostao još jedini osnovni režijski trošak na koji nije snižena stopa PDV-a, niti će do toga, sudeći prema najavama s Markovog trga, doći do kraja ožujka 2020. godine.

Koji će preostali mali lokalni distributeri u prodaju prije početka prave tržišne utakmice 2021. godine, za sada nije poznato, pa tako ni to hoće li Energo prijeći u vlasništvo nekog drugog, jačeg tržišnog igrača kao što je RWE. Ta je kompanija, preuzimajući distributera u Koprivnici i Svetoj Nedelji, zadržala sve zaposlenike, a u planu ima i, kako se može čuti, nova zapošljavanja. Manji distributeri prodajom velikima računati mogu na optimiranu nabavnu cijenu plina, dok potrošače u svakom slučaju očekuje tržišno formiranje cijena – kad cijena nafte bude rasla, nesumnjivo će rasti i cijena plina, ali i, za nadati se, obrnuto. Drugim riječima, cijena plina više neće biti »komunalija« nego – roba. Okrupnjavanje distributera proces je koji su prošle i druge tranzicijske države pa je primjerice Mađarska, puno veće tržište od hrvatskog, broj distributera svela na svega nekoliko.

You may also like

0 comments