RWE počeo opskrbu poslovnih korisnika

Zagreb  – Njemački RWE kroz tvrtku-kćer RWE Plin započela je opskrbu plinom poduzetništva s godišnjom potrošnjom do 1 GWh u tarifnim modelima TM 2, TM 3, TM 4 i TM5. Do sada su sklopljeni ugovori za opskrbu s više od 50 tvrtki, kojima je ugovorena opskrba oko 2,5 milijuna m3 plina godišnje. Prema riječima predsjednika Uprave RWE Plina Zorana Miliše cilj im je do kraja godine sklopiti ugovore s više od tisuću tvrtki.

U RWE-u kažu da je proces prelaska na novog opskrbljivača za korisnike izuzetno jednostavan, bez prekida u procesu opskrbe plinom, a krajnji korisnik dobiva jedan račun za razliku od opskrbe električnim energijom, gdje korisnici još uvijek dobivaju odvojene račune za potrošnju i mrežarinu. Miliša je kazao da RWE Plin ne radi razliku između veličine tvrtke i potrošnje, a pristupa svakom klijentu individualnom ponudom s obzirom na profil potrošnje, zbog čega je teško reći koliko je RWE-ova ponuda jeftinija od konkurencije. Njihov ulazak na plinsko tržište je zbog sadašnje regulative zasad usmjeren samo na poslovne korisnike, budući da je tržište opskrbe plinom za kućanstva ostalo regulirano još naredne dvije godine pa nije moguća opskrba po tržišnim načelima.

“Cijena plina za kućanstva još će dvije godine biti regulirana, a naš ulazak u taj segment opskrbe plinom ovisit će o kretanju cijena plina na tržištu. Cijene plina u veleprodaji vezane su uz cijene nafte i nije nemoguće da se znatno smanje. Ako se to dogodi bit ćemo brzi i znat ćemo iskoristiti tu priliku”, kazao je Miliša. RWE Plin oformio je vlastitu malu bilančnu skupinu i vodi pregovore s četiri kompanije za ulazak u njihovu bilančnu skupinu kako bi optimirao uvjete poslovanja u plinu, koji su bilo kompleksniji nego u struji. Na pitanje kako se nose s činjenicom da su mjerni podaci u plinu vrlo manjkavi, zbog čega cijena energije uravnoteženja stvara velike probleme, Miliša je kazao da je ulazak u ovaj segment poslovanja otežan, no s obzirom na iskustvo koje RWE ima iz plinskog poslovanja na drugim tržištima mogu relativno kvalitetno predvidjeti potrošnju.

On je potvrdio da je ta tvrtka zainteresirana kupiti nekog od distributera plina, no to ostaje u domenti planova za budućnost. Inače, RWE ima više od sedam milijuna kupaca plina, kojima prodaju više od 35 milijardi m3 plina godišnje. Kad je riječ o biznisu s električnom energijom RWE Energija opskrbljuje oko 100.000 kućanstava. Otprilike sedam posto korisnika promijenilo je opskrbljivača strujom, a dvije trećine odabrale su RWE Energiju. Miliša je kazao da potencijal uštede pri prelasku na alternativnu opskrbu strujom u domeni kućanstva iznosi čak 374 milijuna kuna godišnje.