RWE i treće tromjesečje zaključio s gubitkom

Njemački dobavljač energije RWE izvijestio je u ponedjeljak da je i treće tromjesečje zaključio s neto gubitkom zbog niskih cijena energije.

U razdoblju od srpnja do rujna RWE je zabilježio neto gubitak od 446 milijuna eura, nakon što je i prethodno tromjesečje završio s negativnim rezultatom većim od 400 milijuna eura.

U trećem tromjesečju prošle godine grupa je poslovala s neto dobiti od 193 milijuna eura.

U prvih devet mjeseci ove godine grupa je poslovala s upola manjom neto dobiti nego u istom razdoblju lani, od 227 milijuna eura.

“S obzirom na teške uvjete poslovanja, ponajprije u segmentu konvencionalne proizvodnje električne struje, u prva tri tromjesečja zabilježili smo respektabilne rezultate”, konstatirao je u priopćenju financijski direktor Markus Krebber.

U grupi ističu da će u cijeloj 2016. ipak ostvariti prognoziranu prilagođenu neto dobit u rasponu od 500 do 700 milijuna eura.

Poput ostalih velikih proizvođača energije u Njemačkoj, i RWE se proteklih godina suočio s nepovoljnim trendovima i nastoje se prilagoditi promjenama na tržištu.

Konkurencija subvencioniranih proizvođača energije iz obnovljivih izvora preotela im je značajan dio tržišta a RWE paralelno mora uplaćivati milijarde eura u vladin fond za dugoročno zbrinjavanje nuklearnog otpada.

U listopadu su izdvojili poslovanje s obnovljivim izvorima i mrežama za prijenos u zasebnu kompaniju čije su dionice uvrštene u burzovnu kotaciju. Uvrštenje Innogyjevih dionica u burzovnu kotaciju bilo je najveće po vrijednosti u Njemačkoj od 2000.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak iz RWE-a poručuju da su nakon početne ponude Innogyjevih dionica na burzi osigurali “veći manevarski prostor kroz pojačanu financijsku fleksibilnost”.

Svježi kapital omogućit će grupi da “u najkraćem mogućem roku” uplati u vladin fond za zbrinjavanje nuklearnog otpada predviđenih 6,8 milijardi eura. Ukupna vrijednost fonda zacrtana je na 23,6 milijardi eura.

(Agencije)

You may also like