Home Energetika RWE Hrvatska strateški partner Koprivnice u plinskom poslovanju

RWE Hrvatska strateški partner Koprivnice u plinskom poslovanju

by Marijan Opacak

Tvrtka RWE Hrvatska postala je partner Grada Koprivnice u plinskom poslovanju – u utorak su potpisani 51 milijun kuna vrijedni ugovori kojim je Gradsko komunalno poduzeće Komunalac prodalo RWE-u Hrvatska 75 postotni udjel u tvrtkama Koprivnica plin i Koprivnica opskrba. 

RWE Hrvatska je za te udjele ponudila najbolje uvjete na javnom natječaju te je postala većinski vlasnik koprivničke distribucije i opskrbe plinom s mrežom od oko 13 tisuća korisnika.

Gradsko komunalno poduzeća Komunalac ostaje vlasnikom 25 posto udjela u dvjema tvrtkama.

RWE se ugovorom obvezao u idućih pet godina zadržati sve radnike te sjedište i djelatnosti tvrtki u Koprivnici.

“Tijekom pregovora o kupoprodaji, dogovoreno je da će RWE poštivati stečena prava radnika te neće smanjivati njihov broj”, istaknula je predsjednica Uprave Komunalaca Maja Hleb.

Obnašatelj dužnosti gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić izrazio je zadovoljstvo što je grad ulaskom RWE-a u plinsko poslovanje dobio velikog i ozbiljnog strateškog partnera i bit će spreman za potpunu liberalizaciju tržišta plina.

Dugoročni cilj ovoga strateškog partnerstva je razvoj energetske djelatnosti u Koprivnici, kazao je predsjednik Uprave RWE-a Hrvatska Karl Kraus.

Kako je RWE u Hrvatskoj poznat po prodaji električne energije kućanstvima, najavio je da će uskoro kupcima ponuditi paket koji će obuhvaćati električnu energiju i plin.

Kraus očekuje da će RWE u sljedeće tri godine zauzeti oko 10 posto hrvatskog tržišta opskrbe plinom.

Na novinarski upit, pregovara li RWE o kupnji drugih hrvatskih distributera i opskrbljivača plinom, Kraus je rekao da plinsko tržište u državi zahtijeva konsolidaciju.

“Trenutačno postoji 35 neovisnih distributera, što je jedinstven slučaj u Europi i nije dobar način poslovanja. Treba iskoristiti ekonomije razmjera, odnosno okrupniti društva, a naravno da nas zanima tako nešto i sudjelovanje na tom tržištu. Nažalost, situacija je takva kakva jest i trenutno se ništa od navedenog ne odvija”, kazao je Kraus.

(Agencije)

Related Posts