RWE DEA mijenja ime u DEA-Deutsche Erdol

Frankfurt – Dosadašnja RWE Dea ima novog vlasnika, novo ime i novo čelništvo

Njemački energetski div RWE objavio je da je zaključio prodaju naftnog i plinskog odjela Dea investicijskom fondu LetterOne koji kontrolira ruska investicijska kompanija Alfa Group.”Danas su grupa LetterOne i RWE zaključili RWE-ovu prodaju odjela RWE Dea fondu LetterOne”, priopćila je njemačka grupa. “Dogovorena je vrijednost poduzeća oko 5,1 milijardu eura na temelju trenutnih valutnih tečajeva. Zbog promjene tečaja to je nešto veći iznos naprema onom koji je dogovoren u trenutku najave prodaje u siječnju”, navodi se u priopćenju.

Do sklapanja ugovora, koji je najavljen prošle godine, prošlo je nešto više vremena jer britanske vlasti nisu još bile dale odobrenje. Postignuto je kompromisno rješenje prema kojem će grupa LetterOne nekoliko godina zadržati odvojen britanski dio Dee od ostalih RWE Dea-inih aktivnosti u slučaju da LetterOneu i njegovim vlasnicima budu nametnute sankcije. LetterOne ima sjedište u Luksemburgu a kontrolira ga ruska Alfa Group, u vlasništvu milijardera Mihaila Fridmana. Prodaja je ključni dio RWE-ove strategije smanjenja duga i oslobađanja investicija za prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije u Europi. Bila je sporna s obzirom na krizu u istočnoj Ukrajini i prijetnje Europe da će postrožiti sankcije Rusiji a naišla je i na oštre kritike, osobito oporbene Zelene stranke, potaknuvši raspravu o njemačkoj ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

Njemačka je vlada ipak odobrila sporazum u kolovozu prošle godine, ustvrdivši da neće utjecati na sigurnost opskrbe u Njemačkoj.