Rusko nagomilavanje snaga uz baltičke zemlje problematično

Američki ministar obrane Jim Mattis u utorak je kritizirao “rusko destabilizirajuće nagomilavanje” snaga uz granicu s baltičkim zemljama a američki dužnosnici sugerirali su da bi SAD mogao rasporediti rakete Patriot u toj regiji tijekom održavanja američkih vojnih vježbi.

Američki saveznici napeti su pred vojne igre koje Rusija i Bjelarus održavaju u rujnu i koje bi mogle angažirati do 100.000 vojnika i obuku nuklearnim oružjem što je najveća takva vježba od 2013. Vježbe bi mogle dovesti ruske snage na granice s Poljskom, Litvom i Latvijom.

Rusija je također rasporedila rakete Iskander u Kalinjingradu, svojoj enklavi na Baltiku navodeći da se radi o rutinskim vježbama no američki dužnosnici strahuju da se radi o trajnom jačanju raketnih snaga u Kalinjingradu.

Upitan tijekom puta po Litvi o ruskom raspoređivanju raketa Mattis je kazao: “Svako takvo nakupljanje naprosto je destabilizirajuće”. SAD je isključio mogućnost bilo kakvog izravnog odgovora na ruske vježbe i moguće raspoređivanje novih raketa. No istodobno američki dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, kazali su kako je moguće privremeno raspoređivanje raketa Patriot na području Baltika tijekom ljetnih vojnih vježbi usmjerenih na protuzračnu obranu. Iako su Patrioti bili u Poljskoj oni se ranije nisu raspoređivali na području uz Baltik. Mattis nije želio odgovarati na pitanja o mogućem raspoređivanju raketa Patriot.

Turci protiv naoružavanja Kurda

Odluka koju je Washington donio u utorak da naoruža kurdsku miliciju YPG u Siriji za borbu protiv Islamske države je “neprihvatljiva”, izjavio je u srijedu zamjenik turskog premijera Nurettin Canikli. “Opskrba oružjem YPG-a je neprihvatljiva”, kazao je Canikli na tv postaji A Haber, po pisanju dnevnika Hurriyet. “Takva politika nikome ne koristi”.

Turska smatra Postrojbe za zaštitu kurdskog naroda, YPG, sirijskim ogrankom kurdskih separatista Radničke stranke Kurdistana, “terorističke” organizacije po Ankari njezinim zapadnim saveznicima.

Odluka SAD-a da naoruža sirijsku kurdsku miliciju “ubrzat će poraz” ultraradikalne skupine Islamska država, izjavio je u srijedu glasnogovornik arapsko-kurdske koalicije koja se bori protiv te organizacije. “Američka odluka da naoruža YPG važna je i ubrzat će poraz terorizma”, kazao je Talal Sello, glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga koje se bore protiv IS-a uz podršku Washingtona.

Sello je ocijenio da je “službena objava te podrške rezultat velike djelotvornosti YPG-a i svih Sirijskih demokratskih snaga u borbama protiv terorizma” u Siriji gdje je IS potjeran iz nekoliko uporišta.

You may also like