Ruski vrhovni sud zapovijedio novo suđenje Navalnom

Ruski Vrhovni sud u srijedu je poništio presudu suda niže instance koji je kritičaru Kremlja Alekseju Navalnom izrekao kaznu od pet godina uvjetno, probudivši nade ruske oporbe da bi se on mogao kandidirati na idućim predsjedničkim izborima.

No, sud je naložio novo suđenje. Navalni i jedan njegov suradnik bili su proglašeni krivima za pronevjeru novca u jednoj šumarskoj tvrtki u regiji Kirov 2013. godine. On tvrdi da je presuda politički motivirana kako bi ga se spriječilo da sudjeluje na izborima.

Rusiju 2018. očekuju predsjednički izbori na kojima bi Vladimir Putin trebao pokušati osvojiti četvrti mandat. Europski sud za ljudska prava presudio je u veljači da je Navalnom prekršeno pravo na pravedno suđenje. Ruski Vrhovni sud to je uzeo u obzir i poništio presudu, no slučaj je vratio nižem sudu na ponovno razmatranje.

To znači da će se Navalni moći kandidirati na izborima, iako ima značajno manju potporu od Putina, tvrdi njegova odvjetnica.

On je, međutim, oprezniji i smatra da takva odluka znači da će morati nazočiti ponovnim sudskim ročištima u Kirovu. “Formalno, trebali su poništiti cijeli slučaj, ali su ga vratili na ponovno razmatranje”, rekao je. “Ometaju moje političko djelovanje. Trebao sam biti oslobođen.”

You may also like