Ruski valeposlanik nije dobrodošao u Srebrenicu

Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov u petak je otkazao najavljeni odlazak u Srebrenicu na komemoraciju Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine optuživši organizacijski odbor za obilježavanje tog događaja za “nepristojnu politizaciju”.

U priopćenju koje je medijima dostavljeno iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu stoji kako je Ivancov odluku da ne ide u Srebrenicu donio nakon što je orghanizacijski odbor za obilježavanje dvadesete obljetnice genocida zauzeo stajalište po kojemu on nije dobro došao na komemoraciju. “Žalim zbog stajališta organizacijskog odbora da nisam dobrodošao na obilježavanje 20. obljetnice tragedije u Srebrenici zbog (ruskog) veta na britansku rezoluciju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda”, izjavio je Ivancov, potvrdivši kako je ranije planirao dolazak u Srebrenicu kako bi odao počast “žrtvama tragičnih zbivanja 1995. godine”.

Naveo je i kako želi izraziti duboku sućut svim obiteljima i onima koji su bliski žrtava “strašne tragedije” izbjegavši pri tom uporabu termina genocid. “Mislim da je stjalište organizacijskog odbora primjer nepristojne politizacije obilježavanja komemoracije što je prijetnja na koju smo upozoravali od početka”, izjavio je ruski veleposlanik u BiH.

You may also like

0 comments