Ruski plin prema Mađarskoj zaobići će Ukrajinu

Jučer potpisan dogovor

Kao što smo na ovom portalu već pisali, prije nekoliko tjedana, Mađarska je dogovorila novi ugovor s ruskim Gazpromom, na rok od petnaest godina, o opskrbi plinom kopnenim putem. I to ne bi bilo ništa neuobičajeno, jer ugovor je bio na snazi i proteklih godina, kada se ne bi radilo o promjeni trase snabdijevanja. Ovoga će puta glavnina ruskoga plina u Mađarsku stizati preko ove godine završenoga Turskog toka i njegova produžetka Balkanskod toka.

Sadržaj je to ugovora koji su jučer u Budimpešto potpisali predstavnici mađarskog javnog holdinga MVM i ruskoga Gazproma. Tim ugovorom se Gazprom obvezao Mađarskoj isporučivati 4.5 milijardi kuičnih metara plina, od čega će više od tri čatvrtine dolaziti iz pravca Turskoga toka, a tek čatvrtina kroz Ukrajinu, preko Slovačke.

Iz Ukrajine su reagirali priopćenjem, u kojem su naglasili kako su razočarani i iznenađeni ovim potezom Mađarske te ocijenili ovakav potez krajnje neprijateljskim. Zbog toga su otkazali sve bilateralne susrete u sljedećem razdoblju, u cilju zaštite vlastitih nacionalnih interesa.

Trijumf je to mađarske energetske strategije, jedne od najdiverzificiranijih u Europi, koja, za razliku od nekih europskih zemalja i sjevernih susjeda, budno pazi na raznolikost energetskih pravca i njihovu popunjenost. Zbog toga ima odličnu popunjenost kapaciteta uvoza kopnenog ruskog plina, ali i ukapljenog plina iz Hrvatske i Poljske.

Iako, zbog razmjene plina hrvatske podružnice MVM-a s Prvim plinarskim društvom, o čemu su pisali mađarski i ruski mediji, a Energypress prenosio, veći dio molekula plina s LNG terminala u Hrvatskoj, u Hrvatskoj i ostaje.

You may also like

0 comments