Ruski obrambeni proračuun smanjen za 5 posto

Ruski proračun za obranu bit će smanjen za 5 posto u 2016., rekla je zamjenica ruskog ministra obrane Tatjana Ševcova, prema novinskoj agenciji RIA.

Troškovi obrane su rasli u okviru nastojanja predsjednika Vladimira Putina da obnovi rusku vojnu moć. Odluka o rezanju pokazuje, međutim, da čak ni oružane snage nisu pošteđene u doba slabljenja ruskog gospodarstva pogođenog smanjivanjem cijena nafte i Zapadnim sankcijama.

Smanjenje od 5 posto, ukoliko ga odobri Putin, bit će najveće smanjenje financiranja obrane otkako je on preuzeo dužnost 2000.

U 2011. dok je bio premijer Putin je objavio planove za obnovom ruske vojske i njezine zastarjele opreme ulaganjem 23 trilijuna rubalja do 2020. Tada je to bilo oko 770 milijarda dolara a danas samo 320 milijarda dolara. Vojne intervencije u Ukrajini i Siriji učinile su jačanje vojske još važnijim za Kremlj.

Rezovi predstavljaju pobjedu za ministra financija koji kaže da si Rusija više ne može priuštiti modernizaciju vojske koja stoji više milijarda dolara i zatražio smanjenje troškova od 10 posto za sva ministarstva.

Rusko gospodarstvo smanjilo se za 3,7 posto prošle godine, a očekuje se pad od 1 posto ove godine.