Ruski naftaši pristali zamrznuti proizvodnju

Ruske vlasti se nadaju da će na taj način cijena nafte skočiti ili se barem stabilizirati.  Na susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rukovoditelji najvećih naftnih kompanija pristali su zamrznuti količinu eksploatacije nafte na siječanjskoj razini 2016. godine.
Zauzvrat su im obećane porezne olakšice o kojima će vlada tek raspravljati. Susret je bio zatvoren za novinare, a o njegovim rezultatima govorio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, prenosi RIA Novosti.Nakon zamrzavanja količina eksploatacije nafte cijena nafte može skočiti ili barem se stabilizirati, nadaju se u ruskoj vladi, ali stručnjaci upozoravaju da cijena nafte ovisi o mnogim čimbenicima. “Zamrznuti količinu eksploatacije nafte na ovoj razini u Rusiji je moguće, čak i vrlo potrebno ukoliko članovi OPEC-a učine isto”, rekao je Ivan Kapitonov, docent ekonomskog instituta RANHiGS.

Rusija, Saudijska Arabija, Katar i Venezuela su sredinom veljače izrazili spremnost da zamrznu količinu eksploatacije nafte na siječanjskoj razini, iako se ranije pretpostavljalo da će strane razmotriti smanjenje eksploatacije za 5%. Tržišni analitičari su ocijenili ovaj sporazum kao neuspjeh ruske diplomacije, zbog čega cijena nafte i tečaj rublja (koji je vezan za tu cijenu) naglo padaju na burzi.

You may also like